Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Na dievčatá v Košiciach si pripravili štvormetrový korbáč

"Dievčatá polievame, aby boli pekné, a šibeme, aby boli pri tanci rezké." (Zdroj: ČTK)

KOŠICE - Vyše štvormetrový korbáč si pripravili členovia folklórneho súboru Železiar z Košíc na dnešný Veľkonočný pondelok. Symbolické šibanie mohutným korbáčom a niekoľko vedier vody museli aj napriek chladnému počasiu postupne zniesť všetky dievčatá zo súboru. Voda sa ušla aj ich mamám, polievači dostávali za odmenu pálenku a jedlo.

"Dievčatá polievame, aby boli pekné, a šibeme, aby boli pri tanci rezké," povedal ČTK po polievačke jeden z členov súboru Milan.

Vo folklórnom súbore je polievanie dievčat každoročným rituálom, na ktorom sa zúčastňuje väčšina tanečníkov a hudobníkov Železiaru. Pletenie niekoľko metrového korbáča trvalo chlapcom až päť hodín. Na korbáč použili vŕbové prútie, pri výrobe ho však nezdobili. "Korbáč nám vyzdobia až dievčatá, ktoré polejeme a vyšibeme. Každá pridá jednu stužku," vysvetlil Milan. Dobre upletený korbáč podľa neho vydrží niekoľko rokov.

Tento rok chlapci v ľudových krojoch polievajú dievčatá pre studené počasie len dvoma vedrami vody, v iné roky čaká na členky súboru a ďalšie priateľky aj po päť vedier studenej vody. Polievanie potom ešte pokračuje v sprche, až potom sa dievčatá môžu ísť prezliecť. Pohár vody sa potom ujde aj matkám.

"Mením už tretie kompletné oblečenie," povedala ČTK krátko po polievačke Lucia z Košíc. Spŕšky vody ju čakali na ulici pred domom, nevyhla sa im ani jej sestra. Zatiaľ čo sa obidve dievčatá prezliekali, rodičia polievačov začali ponúkať jedlom a pitím.

Približne 15 chlapcov zo súboru zvyčajne chodí na Veľkonočný pondelok v koči ťahanom koňmi. Tento rok však pre zlé počasie využili mikrobus. Tradícia sa v súbore trvá od jeho založenia, niektorí chlapci už so Železiarom polievali desať rokov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu