Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Hniezdo záchrany zachránilo už 14 detí

V hniezde záchrany našli aj malého Matúška.
V hniezde záchrany našli aj malého Matúška.

BRATISLAVA - Hniezdo záchrany počas svojej štvorročnej činnosti zachránilo 14 slovenských bábätiek. Agentúru SITA o tom informovala prezidentka občianskeho združenia Šanca pre nechcených Anna Ghannamová.

"Detičky, ku ktorým sa nevrátili vlastné mamy, boli adoptované po šiestich týždňoch od nájdenia v hniezde", informovala Ghannamová. Od tohto času sa deti stávajú "právne voľné". Ako ďalej uviedla Ghannamová, adopcia sa zabezpečuje v spolupráci so sociálnou sestrou nemocnice. Dieťa je ponúknuté prvému páru, ktorý je v poradovníku na adopciu. Nemocnice sa dieťa snažia podržať na oddelení aj počas skúšky rodičov a do rozhodnutia sudcu o adopcii, ale podľa Ghannamovej informácií sa to nedá vždy: "Niektoré deti idú teda do adopcie rovno z nemocnice, iné chvíľku pobudnú v takzvanom 'dojčáku'". Ghannamová spresnila, že občianske združenie Šanca pre nechcených dodržiava svoj záväzok a nijakým spôsobom nevstupuje do procesu adopcie. "Nezisťujeme, kto si dieťa adoptuje, nesledujeme ani ďalší osud dieťaťa," priznala. Ako zároveň dodala, ambíciou združenia Šanca pre nechcených bolo spustiť do života jednu z možností záchrany nechceného bábätka, štatisticky ju sledovať a vyhodnocovať. "Samozrejme nás teší, že detičky z hniezd nachádzajú nové rodiny s láskyplným prostredím," skonštatovala Ghannamová.

Na otázku, koľko matiek sa k odloženiu bábätka do hniezda záchrany priznalo, Ghannamová odpovedala: "Priznali sa tie mamičky, ktoré si svoje rozhodnutie v zákonnej lehote 6 týždňov rozmysleli a po dieťatko sa vrátili". Uviedla, že zo štrnástich prípadov tak urobili tri. Ostatné sú anonymné.

Hniezdo záchrany je verejne prístupný inkubátor, kde je možné anonymne odložiť nechcené bábätko. Každá žena, ktorá tajne porodí, môže svoje dieťa vložiť do tohto inkubátora a vyhnúť sa krutému zločinu. Táto možnosť je bezplatná a bezpečná - po žene, ak sama neprejaví záujem, nebude nikto pátrať a dieťa dostane šancu žiť, uvádza sa na internetovej stránke Hniezda záchrany. Na Slovensku sa nachádza trinásť hniezd záchrany v dvanástich mestách, v Bratislave dve. Najviac "odložených" detí registruje východoslovenský región: Prešov a Košice. Tretí najväčší výskyt zaznamenala Žilina, pričom najmenší je v západoslovenskom kraji.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu