Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Evanjelici vyzbierali prostredníctvom zbierky pre Ukrajinu viac ako 26-tisíc eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Martin Olexy/Zoznam.sk)

BRATISLAVA - Evanjelická cirkev augsburského vyznania (ECAV) na Slovensku vyzbierala od darcov prostredníctvom zbierky viac ako 26-tisíc eur pre Ukrajinu. Na účet do Charkova presmerovali prvých 15-tisíc eur, určené sú pre evanjelickú cirkev na Ukrajine. Informovala o tom tlačová tajomníčka ECAV na Slovensku Jana Nunvářová.

Do zbierky, ktorá bola vyhlásená vo štvrtok 24. februára, prispievajú evanjelici z celého Slovenska. Generálny biskup ECAV Ivan Eľko je v kontakte s partnermi z Nemeckej evanjelicko-luteránskej cirkvi Ukrajiny. Práve z ich strany prišla prosba o finančnú pomoc, vďaka ktorej budú môcť zabezpečiť potrebné veci, pričom ide najmä o lieky a zdravotnícky materiál.

Novinkou v pomoci ECAV na Slovensku Ukrajine je nový transparentný účet. Bližšie informácie sú zverejnené na webe ECAV. Čo sa týka materiálnej pomoci, zbierky sú pripravované v evanjelických cirkevných zboroch naprieč Slovenskom. Na Evanjelickom gymnáziu v Košiciach a na Evanjelickej spojenej škole v Prešove pripravujú humanitárne hygienické a potravinové balíčky, ktoré by mali byť v spolupráci s ekumenickou pastoračnou službou distribuované už v najbližších dňoch v medzihraničnom priestore a aj na ukrajinskej časti hranice.

Súčasťou pomoci je ubytovanie ľudí utekajúcich z Ukrajiny. Nunvářová uviedla, že podľa informácií, ktoré majú k dispozícii, sa zapojilo šesť cirkevných zborov a takisto Medzinárodné evanjelizačné mládežnícke centrum Ichtys Veľký Slavkov, ktoré poskytli pomoc približne 60 osobám.

Viac o téme: VojnaZbierkaEvanjelická cirkevPomoc Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu