Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Ministerstvo obrany poslalo Slovákom jasnú výzvu: Dezinformačná kampaň! TAKTO to je naozaj

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Beata Zawrzel)

BRATISLAVA - Rusko-ukrajinský konflikt spôsobil už veľa problémov. Aj keď to nateraz vyzerá, že vojna medzi týmito dvomi krajinami je zažehnaná, kompetentní upozorňujú, že tomi tak byť nemusí. Okrem toho sa sociálnymi sieťami šíria mnohé dezinformácie, ktoré situáciu len zhoršujú. Ministerstvo obrany preto vydalo jasné upozornenie.

Vo štvrtok ruské ministerstvo obrany oznámilo odsuny ďalších jednotiek, ktorý sa začal po tom, ako splnili úlohy vyplývajúce zo zadania vojenských cvičení. Do miesta stálej dislokácie sa podľa agentúry TASS vracajú tanky a ďalšie vojenské vozidlá Západného vojenského okruhu. Pokračuje aj sťahovanie vojakov a techniky Južného vojenského okruhu z Moskvou anektovaného Krymského polostrova. Západní spojenci Ukrajiny sa však k podobným vyhláseniam Moskvy stavajú skepticky.

Archívne VIDEO Naď na rokovaní ministrov obrany NATO o rusko-ukrajinskej kríze

Naď na rokovaní ministrov obrany NATO o rusko-ukrajinskej kríze (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)
 

Hoci Rusko tento týždeň ohlásilo sťahovanie niektorých svojich síl z blízkosti ukrajinských hraníc, podľa Západu o tom neexistujú dôkazy. Rusko napriek rozsiahlej vojenskej prítomnosti pri hraniciach s Ukrajinou odmieta, že by plánovalo útok. Vlani v decembri vyzvala Moskva Spojené štáty i NATO, aby jej poskytli rozsiahle bezpečnostné záruky vrátane prísľubu, že NATO sa nebude rozširovať smerom na východ a neumožní členstvo Ukrajine. Moskva takisto Západ žiada, aby sa zaviazal, že nerozmiestni útočné zbrane v blízkosti ruských hraníc.

Ukrajinskí vojaci na ukrajinsko-ruskej hranici
Zobraziť galériu (3)
Ukrajinskí vojaci na ukrajinsko-ruskej hranici  (Zdroj: TASR/AP)

Rozsiahla dezinformačná kampaň

Slovenské ministerstvo obrany na čele s ministrom Jaroslavom Naďom upozornilo, že napriek náznakom deeskalácie na rusko-ukrajinských hraniciach, sa stále objavujú signály, že Rusko môže naďalej podniknúť kroky proti Ukrajine. 

"Intenzívne informačné vplyvové operácie a šírenie dezinformácií na území Ukrajiny a v západných krajinách vrátane Slovenskej republiky sú štandardným mechanizmom, ktorý dnes sprevádza vojenské operácie Ruskej federácie. Ministerstvo obrany preto aktívne sleduje medzinárodný a slovenský informačný priestor a v reálnom čase vyhodnocuje situáciu," uviedol rezort na sociálnej sieti. Ako dodali, aj preto upozorňujú verejnosť na praktiky rôznych skupín, ktoré túto tému zneužívajú na šírenie dezinformácií. V nich obviňujú Ukrajinu z údajnej agresie, prípadne za to údajne môžu Spojené štáty americké či NATO. 

Napätie na Ukrajine
Zobraziť galériu (3)
Napätie na Ukrajine  (Zdroj: SITA/AP Photo/Vadim Ghirda)

Ide však o manipuláciu verejnej mienky a pokus postupne legitimizovať prípadnú ruskú vojenskú agresiu proti zvrchovanej Ukrajine. Iný druh dezinformácií má podľa ministerstvo vyvolávať dojem, že Slovenská republika bude hrať významnú úlohu pri pokusoch Spojených štátov, či NATO vyprovokovať ozbrojený konflikt proti Ruskej federácii a tým zatiahne našu krajinu do vojny. Z toho dôvodu sa podľa rezortu šíria dezinformácie o údajnom povolaní civilistov do aktívnej vojenskej služby, prípadne o presunoch vojenskej techniky cez Slovensko. Podľa ministerstvo sú však tieto presuny súčasťou dlhodobo plánovaného vojenského cvičenia Saber Strike 22. 

Výzva ministra

Cez Slovensko sa totiž v týchto dňoch presúva približne 2000 príslušníkov amerických ozbrojených síl spolu s asi 600 kusmi bojovej a zabezpečovacej techniky. Ich cieľom je vojenské cvičenie Saber Strike 22, ktoré sa uskutoční od 1. do 14. marca v priestoroch Centra výcviku Lešť, posádkového cvičiska Levice a letiska Sliač. Ako informovali Ozbrojené sily, Američania budú cvičiť s takmer 1300 slovenskými vojakmi. Prestávku v presunoch trávili vojaci na leteckej základni Kuchyňa.  

 

MOŽNÁ RUSKÁ VOJENSKÁ INVÁZIA NA UKRAJINU - VAROVANIE PRED DEZINFORMAČNÝMI KAMPAŇAMI ⚠️ 📌 Napriek náznakom deeskalácie,...

Posted by Ministerstvo obrany Slovenskej republiky on Thursday, February 17, 2022

Podľa rezortu obrany je pro-kremeľská vplyvová mediálna infraštruktúra na Slovensku dobre rozvinutá. "Siete dezinformačných webov, facebookových stránok a skupín, lokálnych manipulátorov verejnej mienky až po tých s celoštátnym dosahom. V prípade zhoršenia bezpečnostnej situácie, či dokonca ruskej vojenskej agresie proti Ukrajine očakávame zintenzívnenie dezinformačných kampaní a upozorňujeme, že aj tie najprominentnejšie pro-kremeľské kanály a influenceri budú bez rozpakov obhajovať neobhájiteľné - hrubé násilie a flagrantné porušenie medzinárodného práva. Je to ich funkcia," napísali z ministerstva. Preto vyzvali ľudí, ak zachytia príspevky s podobným obsahom, aby o ňom ministerstvo bezodkladne informovali prostredníctvom sociálnej siete. 

"Aj my si veľmi želáme diplomatické a mierové riešenie zložitej situácie, no zároveň ostávame v strehu. Prosíme Vás, neverte obsahu, ktorý očividne vyvoláva znepokojenie, či nenávisť a čerpajte informácie z overiteľných zdrojov. Konflikt sa neodohráva iba priamo v poli, ale aj mysliach a srdciach ľudí. Buďte ostražití a pozorní - pomôžete nám chrániť bezpečnosť našej krajiny," uzavreli. 

Viac o téme: Ministerstvo obranyProblémDezinformačná kampaňRusko-ukrajinský konflikt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu