Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ladislav Bašternák opäť pred súdom: Rýchly výsledok! Podnikateľ ostáva na slobode

Ladislav Bašternák
Ladislav Bašternák (Zdroj: Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Podnikateľ Ladislav Bašternák zostáva po stredajšom rozhodnutí bratislavského krajského súdu na slobode. Ten v daňovej kauze súvisiacej s s bratislavským bytovým komplexom Five Star Residence upustil od uloženia súhrnného trestu. Rozhodnutie je právoplatné.

„Krajský súd zohľadnil pri upustení od uloženia trestu pomer dvoch poľahčujúcich okolností za neexistencie priťažujúcich okolností. Máme za to, že trest uložený skorším rozsudkom vo výmere päť rokov je trestom dostačujúcim,“ vyhlásila predsedníčka senátu. Predošlé rozhodnutie prvostupňového súdu zrušil odvolací súd len pre procesné pochybenia.

„Stanovisko klienta nemám, ale osobne považujem rozhodnutie krajského súdu za správne, vydané v súlade so zákonom,“ uviedol Bašternákov obhajca Peter Filip. Podotkol, že klient neprišiel na verejné zasadnutie preto, lebo mu to umožňuje zákon.

Okresný súd Bratislava V vlani uložil Ladislavovi Bašternákovi zákaz činnosti pôsobiť počas siedmich rokov v štatutárnom, dozornom orgáne či ako prokurista v obchodnej spoločnosti. Upustil od trestu prepadnutia majetku. Obvinenia sa týkajú bytov v bratislavskom bytovom komplexe Five Star Residence. Podnikateľ si mal neoprávnene znížiť svoju daňovú povinnosť o 200.000 eur.

Prokurátorka navrhovala uloženie sedemročného súhrnného trestu

Taktiež trest zákazu činnosti a prepadnutia majetku. Ladislav Bašternák vo svojom vyjadrení adresovanom súdu uviedol, že postup prvostupňového súdu považuje za správny. Zároveň argumentoval, že má z minulosti právoplatný trest prepadnutia majetku.

Ladislav Bašternák dostal v podobnej trestnej veci v roku 2019 nepodmienečný päťročný trest odňatia slobody a prepadnutie majetku. Vlani na jeseň ho podmienečne prepustili na slobodu. Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) navrhuje okrem toho aj podanie obžaloby v súvislosti s bytovým komplexom Bonaparte.

Viac o téme: MajetokSúd Ladislav Bašternák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu