Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Obyvatelia Sliača tlmočili svoje obavy z podpisu dohody s USA prezidentke

Prezidentka Zuzana Čaputová
Prezidentka Zuzana Čaputová (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

SLIAČ – Obyvatelia Sliača majú obavy z dôsledkov, ktoré môže mať na ich život dohoda o obrannej spolupráci medzi SR a USA. List, v ktorom svoje obavy tlmočia hlave štátu, odovzdala primátorka mesta Sliač Ľubica Balgová na utorkovom (8. 2.) stretnutí s prezidentkou Zuzanou Čaputovou v Bratislave.

"Odovzdala som prezidentke list, v ktorom som ju požiadala o upokojenie situácie, vypočutie názorov občanov a o dostatočné informácie," uviedla Balgová. "Prezidentka ma uistila, že rozumie pocitom občanov a chápe môj postoj. Súhlasí s mojím názorom, že informácie sú dôležité na správne rozhodnutia, túto tému nevynímajúc. Vyjadrila podporu mojim snahám o zabezpečenie kompenzácií za hluk a emisie pre obyvateľov dotknutých miest a obcí," priblížila.  

"O tejto téme prezidentka komunikuje s primátorkou dlhodobo a podporuje kompenzácie za emisie, ktoré prekračujú stanovené normy," reagoval prezidentkin hovorca Martin Strižinec. Starostka Sliača hlavu štátu tiež informovala, že spolu so starostami a primátormi okolitých miest a obcí plánujú vyhlásiť petíciu za vypísanie referenda, v ktorom by občania vyjadrili svoj názor. "Prezidentka ma ubezpečila, že ak petíciu podporí dostatočný počet občanov, vyhlási referendum aj po prípadnom schválení zmluvy v parlamente," dodala Balgová. Zástupcovia dotknutých samospráv chcú o téme diskutovať i na piatkovom (11. 2.) stretnutí na Mestskom úrade v Sliači.

 

Rozhovor bol zaujímavý a prezidentský palác je naozaj krásny.

Posted by Mesto Sliač on Tuesday, February 8, 2022

Prezidentská kancelária ozrejmila, že petičné právo občanov nie je ani stredajším ratifikovaním zmluvy nijakým spôsobom dotknuté. Pripomenula, že referendum je ústavné právo občanov a ak sa ho opozícii podarí iniciovať, výsledok bude prezidentka a ďalšie ústavné orgány rešpektovať.

Dohodu s USA v stredu (9. 2.) schválil slovenský parlament a ešte v ten istý deň ju ratifikovala aj prezidentka. Má umožniť americkým ozbrojeným silám využívať vojenské letiská Malacky-Kuchyňa a Sliač, prípadne iné dohodnuté zariadenia a priestory. Dohoda by mala platiť desať rokov. Potom zostáva platná alebo ju možno vypovedať s ročnou výpovednou lehotou.

Viac o téme: LetiskoDohodaObavyPrezidentkaUSASliačDCA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu