Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Minister Korčok vycestoval na Ukrajinu: V napätej situácii je dôležité prejaviť solidaritu

minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok
minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - V napätej situácii je dôležité prejaviť solidaritu Ukrajine, nášmu bezprostrednému susedovi, vyhlásil v pondelok minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok v súvislosti s dvojdňovou návštevou tejto východoeurópskej krajiny.

Korčok na sociálnych sieťach pred odletom zverejnil fotografiu, na ktorej je zachytený spolu s rezortnými partnermi zo Slavkovského formátu - českým ministrom Janom Lipavským a rakúskym ministrom Alexandrom Schallenbergom - na palube českého vládneho špeciálu.

 

Práve odlietame v trojici na palube českého špeciálu spolu s 🇨🇿 a rakúskym 🇦🇹 kolegom na dvojdňovú návštevu Ukrajiny...

Posted by Ivan Korčok on Sunday, February 6, 2022

"Dnes navštívime východ krajiny, konkrétne Stanicu Luhanskú - mestečko na línii kontaktu v Luhanskej oblasti, aby sme sa oboznámili so situáciou priamo na mieste. Zajtra bude naša návšteva pokračovať rokovaniami v Kyjeve," dodal šéf slovenskej diplomacie. Rusko za uplynulé týždne pri hraniciach s Ukrajinou rozmiestnilo desaťtisíce vojakov. Moskva však údajnú inváziu odmieta a naopak žiada od Západu bezpečnostné záruky.

Kuleba vzal Korčoka, Lipavského a Schallenberga do Luhanskej oblasti

Ministri zahraničných vecí Slovenska, Česka a Rakúska – Ivan Korčok, Jan Lipavský a Alexander Schallenberg – pricestovali v pondelok do časti Luhanskej oblasti na Ukrajine, ktorú kontroluje vláda v Kyjeve. Informovali o tom agentúry APA a TASS.

Ako uviedol ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba, jeho kolegovia sa v Stanici Luhanskej – obci nachádzajúcej sa pri takzvanej línii kontaktu – môžu sami presvedčiť, "aké sú následky ruskej agresie a snáh Ukrajiny sa s nimi vyrovnať". Dodal, že všetci traja zahraniční ministri absolvujú v utorok rokovanie v Kyjeve.

"Existuje tu veľké vojenské napätie, ale naďalej si myslím, že sme nedosiahli koniec diplomatického dialógu," vyhlásil na mieste rakúsky minister. "Možnosti ležia na stole, chýba len diplomatická vôľa," dodal Schallenberg.

V pondelok pricestuje na Ukrajinu aj nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková. V pondelok absolvuje rokovania v Kyjeve a v utorok sa pôjde tiež pozrieť do Donbasu.

Korčok odovzdal 50-tisícový šek na zdravotníctvo

Ministri navštívili Stanycju Luhansku, ktorá je jedným z mála miest, kde možno prechádzať cez líniu kontaktu. Symbolom konfliktu trvajúceho od roku 2014 sa stal most v tejto obci. Bol čiastočne zničený počas bojov, zrekonštruovali ho v roku 2019. "V médiách sa často hovorí, že vo východnej Európe hrozí konflikt. Faktom ale je, že na východe Ukrajiny sa bojuje už takmer osem rokov. Boje si vyžiadali viac než 13.000 obetí a stále nemožno hovoriť o dodržiavaní prímeria," pripomenul Korčok.

Slovenský minister upozornil, že je ťažké prichádzať z území, ktoré nekontroluje ukrajinská vláda. "Miestni ľudia sú tu už aj tak ťažko skúšaní konfliktom, ale nemožnosť prekračovať túto líniu ich životnú situáciu ešte zhoršuje," povedal.

Šéf slovenskej diplomacie počas návštevy na východe Ukrajiny odovzdal dar – symbolický šek v hodnote 50.000 eur na poskytovanie zdravotnej starostlivosti v Stanycji Luhanskej a jej okolí. Zdravotnú starostlivosť tam využívajú najmä ľudia prekračujúci líniu kontaktu.

Ako pripomenul ďalej Korčok, Slovensko dlhodobo pomáha miestnym obyvateľom podporou zdravotnej starostlivosti – poskytlo napríklad niekoľko sanitiek –, ale aj politicky. Slovensko sa ako predsedajúca krajina Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) v roku 2019 zasadzovalo za rekonštrukciu mosta v Stanycji Luhanskej. "Rekonštrukcia mosta sa nakoniec podarila vďaka konštruktívnemu prístupu oboch strán," dodal slovenský minister.

Viac o téme: SolidaritaUkrajinaIvan Korčok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu