Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Neúspešne hľadajú prácu už niekoľko rokov!

Ján Kováč Zobraziť galériu (3)
Ján Kováč (Zdroj: Nový Čas)

SLOVENSKO - Už to nie je až také zlé! Počet ľudí bez práce stále klesá. Z údajov za február vyplýva, že nezamestnaných je necelých 8 percent Slovákov. To je asi 204-tisíc obyvateľov v produktívnom veku. Nielen veľké podniky sa však čoraz častejšie sťažujú, že na trhu začínajú citeľne chýbať najmä kvalifi kovaní ľudia. Opačným paradoxom sú zase dlhodobo nezamestnaní. Medzi nimi sa nájdu aj takí, čo prácu neúspešne hľadajú už niekoľko rokov.

Ján Kováč (23), Hrušov:
- Nezamestnaný som od svojej plnoletosti. Prácu si nedokážem nájsť podľa mňa preto, lebo som Róm. Chcel by som robiť elektrikára. Dosť ma to trápi, snažím sa pohľadať si zamestnanie.

Neúspešne hľadajú prácu už
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Nový Čas)
Cecília Ďurčová (46), Hrušov:
- Pracovala som ako upratovačka, už dva roky som nezamestnaná. Je to zlé, pretože rodine tie peniaze chýbajú. Momentálne robím aspoň na aktivačných prácach. Za zamestnaním by som musela cestovať, ale nemôžem, pretože mám ťažko chorú mamu.
Neúspešne hľadajú prácu už
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Nový Čas)
Attila Turčányi (25), Nitra:
- Bez práce som už takmer pol roka. Naposledy som bol zamestnaný vo firme Sony. Raz sa mi stalo, že mi bolo zle a nemohol som prísť do práce, lenže potom som sa tam už neukázal. Chcel by som robiť niečo s prístrojmi, alebo tam, kde sa robia plošné spoje.


Problémom je najmä nedostatok vedomostí. Bez práce je napríklad až takmer polovica Slovákov, ktorá skončila len základnú školu. Niekedy však ani vzdelanie nestačí. „Štruktúra nezamestnaných nevyhovuje dopytu, ktorý je na trhu práce,“ podotkol Vladimír Haško z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny. Trhu práce by podľa ekonómov pomohol návrat vzdelaných Slovákov pracujúcich v zahraničí. „Zatiaľ je však trend skôr opačný, keď v minulom roku pracovalo v zahraničí 177-tisíc ľudí. To je o 19-tisíc viac ako rok predtým,“ upozornil analytik Slovenskej sporiteľne Michal Mušák.

Nedostatok kvalifikovaných ľudí je najmä v okolí Bratislavy či na západnom Slovensku. Zohnať prácu je veľký problém už tradične na juhu. Región Rimavskej Soboty, Rožňavy a Revúcej stále trápi rekordná nezamestnanosť okolo 20 percent.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu