Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

KORONAVÍRUS Odporúčanie odborníkov: Riziko pri vlne omikron prináša infikovaným novú povinnosť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Vo vlne variantu omikron je mimoriadne podstatné, aby pozitívne testovaná osoba iniciatívne informovala o výsledku testu svoje úzke kontakty. Ide o osoby, s ktorými sa pozitívny stretol v období do dvoch dní od odobratia pozitívnej vzorky, ak nemal príznaky, prípadne dva dni pred objavením sa príznakov ochorenia COVID-19. Uvádza sa to v manuáli Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Dôvodom je, že regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) už nedokážu pri takom rýchlom šírení nákazy novým koronavírusom a pri tak rýchlo narastajúcom počte nových pozitívnych prípadov vytrasovať každý úzky kontakt.

KORONAVÍRUS Odporúčanie odborníkov: Riziko
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

RÚVZ preto postupne pristupujú k zmene metodiky epidemiologického vyšetrovania pozitívnych osôb a ich úzkych kontaktov so zameraním sa na vybrané prípady. Medzi prioritné skupiny pri trasovaní patria nespracované pozitívne prípady z ostatných dvoch dní, ktoré sú epidemiológovia schopní spracovať, osoby vo veku od šiestich do 18 rokov či osoby staršie ako 65 rokov. Medzi priority patria aj osoby pracujúce v zariadeniach sociálnych služieb alebo poskytovatelia ambulantných sociálnych služieb. 

Odporúčanie pre rodičov!

Menisterstvo zdravotníctva Slovenskej republiky na svojej sociálnej sieti zverejnili odporúčanie pre rodičov, aby dokázali určiť závažnosť ochorenia ich dieťaťa. Príznaky pri tom rozdelili do troch zón červenej, oranžovej a zelenej.

KORONAVÍRUS Odporúčanie odborníkov: Riziko
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky)

Viac o téme: OdborníciOdporúčanieKoronavírusOmikron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu