Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Ján Slota: Nové fakty o jeho emigrácii!

Ján Slota Zobraziť galériu (5)
Ján Slota (Zdroj: ČTK)

BANSKÁ BYSTRICA - O tejto životnej etape Ján Slota (54) nerád hovorí... V súvislosti s jeho emigráciou v roku 1971 sa napriek tomu objavujú stále nové otázniky. Lídra SNS, vtedy mladistvého študenta, zatkli pohraničníci spolu s Jozefom Rendekom.

Z toho sa stal v 70-tych rokoch člen bandy zlodejov, ktorá lúpila aj so zbraňami! Vedel Slota, s kým sa na jar 1971 spolčil? Mal už vtedy jeho spoločník nábeh stať sa kriminálnikom?

Slotu aj Rendeka zatkli 14. apríla pri pokuse dostať sa z Rakúska späť do vtedajšej ČSSR. Podľa Filkorna, ktorý aj s bratom zostal po prekročení hraníc v Rakúsku, sa Rendek rozhodol vrátiť kvôli frajerke a Slota kvôli matke, ktorá mala slabé srdce. Obaja zadržaní skončili vo väzbe a na lavici obžalovaných za nedovolené prekročenie štátnej hranice.

Slota pred súdom uviedol, že sa "trestného činu dopustil z nerozvážnosti a v období, keď tak urobil, bol znechutený, pretože nedostal odporúčanie na vysokú školu chemickú". Nakoniec vyfasoval podmienku. "Prečo sa ma pýtate na také veci, ktoré sú dávno za mnou," povedal pred časom Slota pre televíziu Markíza, keď sa ho pýtali na jeho útek za hranice. Neskôr to označil za mladícku nerozvážnosť.

Aj včera sa k prípadu odmietol vyjadriť... "Hovorila som s pánom Slotom. K tejto téme sa už vyjadrovať nebude," povedala na otázku Nového Času tlačová tajomníčka SNS Jana Benková. Nedozvedeli sme sa teda, či tuší, že počas nevydarenej emigrácie sa jeho osud spojil s mužom, ktorého neskôr odsúdili a sedel za mrežami...

"V 70-tych a 80-tych rokoch vznikla a operovala v okolí Prievidze skupina študentov baníckej školy a baníkov. Išlo o silný gang, ktorý by sa dal porovnať s černákovcami. Preto bol vytvorený špeciálny tím vyšetrovateľov," povedal nám náš zdroj.

V popredí skupiny mal stáť práve Rendek a s ním Jozef Jurík. Tí mali na svedomí aj ozbrojené lúpeže. "Krádeže sa vyskytli aj v okolí Žiliny. Vyžiadali sme si od ŠtB spisy všetkých, ktorí spolupracovali s touto skupinou. Žiaľ, nedali nám ich kompletné, a preto sme nikdy nezistili meno človeka, ktorý dával skupine tipy na vykrádačky z okolia Žiliny," uviedol náš zdroj na hypotézu, či medzi podozrivými nefiguroval aj Rendekov známy Slota. Naozaj sa cesty Slotu a Rendeka v roku 1971 definitívne rozišli?

Práca vyšetrovateľov totiž v roku 1979 priniesla ovocie. Rendeka, Juríka a spol. banskobystrická Krajská prokuratúra obžalovala. Podľa zhromaždených dôkazov dokázali za jednu noc vylúpiť viacero poštových trezorov na rôznych miestach a ukradnúť státisíce korún. Všetci putovali za mreže, vďaka Havlovej amnestii sa však dostali na slobodu.

Podľa určitých indícií mohli mať niektorí členovia skupiny na svedomí aj legendárnu lúpež, ktorá sa stala krátko po nežnej revolúcii v Rakúsku. Vtedy ukradli z vlaku 33 miliónov šilingov. Podľa jednej z vyšetrovacích verzií mal obrovský lup previezť na Slovensko člen spomenutej bandy Jozef Jurík. Jeho odrezanú hlavu našli po čase pri Prievidzi. Dodnes sa nepodarilo vyvrátiť špekuláciu, či išlo o pomstu za to, že chcel podviesť svojich kumpánov. A ako dopadol Juríkov známy Jozef Rendek, Slotov spoločník z emigrácie v roku 1971? Jeho stopa sa stratila. A to asi mnohým jeho kumpánom vyhovuje.

Jozef Rendek (57)

Muž z Pravenca s bohatou kriminálnou minulosťou. Dostal trest nielen za pokus o útek z ČSSR s Jánom Slotom v roku 1971, ale neskôr aj za vykrádačky takmer po celej Slovenskej socialistickej republike. Vo väzení pobudol viackrát, jeho momentálny pobyt ani to, či vôbec žije, sa nám zistiť nepodarilo.

Ján Slota: Nové fakty
Zobraziť galériu (5)


Jozef Jurík (┼ 45)

Košický rodák zomrel za nevyjasnených okolností okolo roku 1994. Jeho hlava sa našla pri Prievidzi krátko po vlakovej lúpeži v Rakúsku (1990), s ktorou ho spájali. Stopy vyšetrovateľov viedli opäť do Prievidze. S Rendekom sa poznal dlhšie, v roku 1979 ich odsúdili za lúpeže z poštových trezorov.


Ján Slota: Nové fakty
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Nový Čas)


Ján Slota (54)

V roku 1971 sa pokúsil o emigráciu z ČSSR, na území Rakúska si však úmysel žiť v zahraničí rozmyslel. Spolu s Jozefom Rendekom sa rozhodli vrátiť, vtedy ich však zadržala pohraničná stráž. S Rendekom sa mohol zoznámiť v Prievidzi, tam bývali aj Slotovi rodičia.




Vyšetrovací spis Rendeka týkajúci sa jeho lúpeží.

Ján Slota: Nové fakty
Zobraziť galériu (5)




Spis ÚPN o emigrácii Slotu s Rendekom.

Ján Slota: Nové fakty
Zobraziť galériu (5)
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu