Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Obvinení v kauze vraždy Tupého zostávajú vo väzbe

Daniel Tupý
Daniel Tupý

BRATISLAVA - Krajský súd v Bratislave (KS) dnes zamietol sťažnosti trojice údajných vrahov študenta Daniela Tupého voči vzätiu do väzby a zostávajú teda za mrežami.

"Krajský súd v Bratislave zamietol sťažnosť obvinených R.H., D.V. a J.S. voči rozhodnutiu Okresného súdu Bratislava 1 o vzatí do väzby. Krajský súd v Bratislave konštatoval, že v počiatočnom štádiu trestného konania, t. j. po vznesení obvinenia konkrétnym podozrivým sú dané dôvody väzby, tak ako uviedol Okresný súd Bratislava I," povedal dnes pre TASR hovorca KS Pavol Adamčiak.

Ako dodal, Okresný súd Bratislava I. 29. februára vzal do väzby obvineného R.H., ktorý je obvinený z trestného činu vraždy v súbehu s trestným činom výtržníctva spolupáchateľstvom z dôvodu obavy, žeby sa vyhýbal trestnému stíhaniu a obavy, žeby mohol ovplyvňovať svedkov alebo spoluobvinených a mariť objasňovanie skutočností závažných pre trestné stíhanie.

Okresný súd Bratislava I. vzal do väzby obvinených D.V. a J.S., ktorí sú obvinení z trestného činu výtržníctva spolupáchateľstvom a z pokusu trestného činu ublíženia z dôvodu obavy, žeby mohli ovplyvňovať svedkov alebo spoluobvinených a mariť objasňovanie skutočností závažných pre trestné stíhanie.

Advokát dvoch obvinených Alexander Filo vtedy nevidel žiadne dôkazy či argumenty polície, na základe ktorých zadržala jeho klientov. Polícia v tomto prípade má jedného utajeného svedka. Obvinení podali na rozhodnutie Okresného súdu I sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať Krajský súd v Bratislave.

"Sudca môjho klienta zobral do väzby z dôvodu písmen a, b, že by mohol ujsť, skrývať sa alebo ovplyvňovať svedkov," uviedol vtedy advokát posledného obvineného Peter Filip. So spisom sa ešte vtedy neoboznámil: "Žiadne argumenty, ani dôkazy som nevidel. Nepoznám obsah dôkazov, na základe ktorých bolo vznesené obvinenie, a voči rozhodnutiu o vzatí do väzby podal môj klient sťažnosť. Z dostupných rozhodnutí, ktoré mi boli predložené, vyplýva, že celé obvinenie je založené na výpovedi utajeného svedka."

Filo, ktorý zastupuje ďalších dvoch obvinených, uviedol, že zostávajú vo väzbe z dôvodu písmena b, čo znamená ovplyvňovanie svedkov. "Osobne si myslím, že s takýmto odstupom času, ak sa teda mal niekto ovplyvňovať, tak už určite ovplyvnený bol," argumentoval. So spisom sa takisto ešte neoboznámil. Dôkazná situácia nie je podľa neho "až taká silná, ako sa zdá". Jeden z jeho klientov tvrdí, že v čase vraždy sa obvinení nepoznali. Podľa Fila boli dokonca v antagonistických vzťahoch. "Brat jedného z mojich klientov bol pravdepodobne napadnutý pred rokom a pol druhým mojím klientom a vtedy sa nepoznali. Čiže, boli v postavení podozrivý, poškodený," vysvetlil Filo.

Podľa mediálnych informácií mali byť všetci páchatelia členmi jednej z bratislavských skupín "piťovcov". Viaceré dôveryhodné zdroje však TASR potvrdili, že jeden zo štvorice údajných páchateľov prezývaný G., ktorý spáchal v roku 2005 samovraždu, však obchodoval s tvrdými drogami, čo nie je v záujme tejto skupiny a bol s nimi v značne antagonistickom vzťahu. Ďalší obvinený - taxikár J.S. údajne v čase spáchania vraždy sa zase nepoznal s ďalšími obvinenými.

Minister vnútra SR Robert Kaliňák v stredu 27. februára na tlačovej konferencii potvrdil, že po necelom dva a pol roku od vraždy študenta Daniela Tupého polícia obvinila v tejto kauze jednu osobu z vraždy a tri osoby z ublíženia na zdraví. Jedna osoba spomedzi nich spáchala medzičasom samovraždu.

"Obvinené osoby javia znaky prívržencov extrémistických skupín," povedal minister vnútra. Kaliňák tiež uviedol, že v policajnom žargóne obvinených nazývali záujmové osoby, to znamená, že už policajtom boli známe.

Kaliňák zriadil v septembri minulého roka špeciálny tím na vyšetrenie vraždy študenta. Tím má osem členov a velí mu žena. Údajne sú v ňom aj príslušníci špeciálnych zložiek ministerstva vnútra.

Žilinského študenta Univerzity Komenského v Bratislave Daniela Tupého zavraždili 4. novembra 2005 v Bratislave na Tyršovom nábreží. Podľa výpovedí očitých svedkov mali byť za činom neonacisti. Danielovi odhalili pred budovou univerzity, kde študoval, v roku 2006 pamätnú tabuľu. Ešte v tom istom roku odhalili v blízkosti miesta činu pamätník obetiam rasizmu a neonacizmu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu