Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Opatrenia desia firmy: Hrozí masívny výpadok ľudí, zamestnávatelia chcú od vlády jasný plán!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Gettyimages.com)

BRATISLAVA - Masívne rozšírenie omikronu môže podľa expertov už koncom januára spôsobiť nárazový výpadok desaťtisícov až státisícov zamestnancov v rôznych odvetviach ekonomiky. Zamestnávatelia združení v Republikovej únii zamestnávateľov (RÚZ) v týchto dňoch výrazne upozorňujú na to, že výpadok zamestnancov v podnikoch môže byť oveľa vážnejší, než sa očakáva. V záujme tejto témy majú na vládu viaceré požiadavky.

Nová mutácia ochorenia covid-19 už podľa tvrdení RÚZ nárazovo ochromila viaceré ekonomiky v zahraničí. "Veľká Británia hlási výpadky zamestnancov v oblasti hromadnej dopravy a ruší železničné spoje, Spojené štáty americké dokonca už aj výpadky školstva a základných služieb. Na Slovensku by podľa prognóz ministerstva zdravotníctva, len počas prvých mesiacov po rozšírení omikronu, malo v nemocniciach skončiť až približne 25 000 hospitalizovaných pacientov," varuje únia.

Opatrenia desia firmy: Hrozí
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Lukáš Grinaj)

Príprava na viaceré možnosti, je tu tiež nízka zaočkovanosť

Slovenskí zamestnávatelia preto iniciatívne začali s prípravou interných krízových scenárov. "V podnikoch sa testuje, dodržiava sa delenie zamestnancov v rámci pracovných zmien, zamestnanci sú naďalej motivovaní k očkovaniu a dodržiavajú sa prísne hygienické opatrenia," vysvetľuje tajomník RÚZ, Martin Hošták. Za kľúčový rizikový faktor v tejto súvislosti však považuje nízku mieru očkovanosti v mnohých regiónoch. Dlhodobo je to podľa neho problém predovšetkým v podnikoch na východe Slovenska.

Čoraz viac zamestnancov je pozitívnych

"Väčšina zamestnávateľov sa pritom zároveň dlhodobo potýka aj s akútnym nedostatkom zamestnancov, čo v kombinácii s možným masívnym nárastom pozitivity v pracovných kolektívoch môže pre zamestnávateľov znamenať úplné prerušenie výroby či uzatvorenie celého podniku," upozorňuje.

Opatrenia desia firmy: Hrozí
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Zamestnávatelia v tejto súvislosti od vlády požadujú, aby predstavila ucelený a efektívny plán ako výrazne zvýšiť mieru očkovanosti obyvateľstva. Taktiež, v prípade zachytenia pozitívneho zamestnanca, požadujú skrátenie doby karantény. Zároveň zdôrazňujú, že pravidelné testovanie by si po čase mali hradiť neočkovaní zamestnanci na vlastné náklady. "Zamestnanci majú od začiatku k dispozícii riešenie, ktoré im štát bezplatne poskytuje, a tým je očkovanie. Pokiaľ sa dobrovoľne rozhodnú ho nevyužiť, nevidíme dôvod, prečo ho majú hradiť ostatní kolegovia zo svojich daní a odvodov," uzatvára prezident RÚZ, Miroslav Kiraľvarga.

Viac o téme: ZamestnanciVýpadokKoronavírusRÚZRepubliková únia zamestnávateľov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu