Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

V 16 obciach volia starostov a obecných poslancov

BRATISLAVA - Spolu trinástich starostov a štyroch obecných poslancov vyberajú dnes v 16 obciach Slovenska. Voliči z obcí, kde sa uskutočnia tzv. doplňujúce voľby, začali voliť o 7:00 a voliť môžu až do 20:00. Žiadna z obcí nepožiadala o skoršie otvorenie volebných miestností.

V nových voľbách by si dnes mali starostu zvoliť v 13 obciach a v troch obciach doplnia poslancov obecného zastupiteľstva. Starostu volia v Bellovej Vsi (okres Dunajská Streda), Šalove (okr. Levice), Štiavnických Baniach (okr. Banská Štiavnica), vo Fige (okr. Rimavská Sobota), v Nolčove (okr. Martin), Hanigovciach (okr. Sabinov), tiež v štyroch obciach z okresu Košice - okolie: v Nižnej Myšli, Hrašovíku, Opátke a v Períne - Chyme. Do čela obce by sa mal dostať nový starosta aj v Arnutovciach (okr. Spišská Nová Ves), v Poline (okr. Revúca) a v Hertníku (okr. Bardejov). Voliči z Chvojnice v Prievidzskom okrese by si dnes mali zvoliť dvoch obecných poslancov. O jedného poslanca dopĺňajú obecné zastupiteľstvá v Jesenskom v Levickom okrese a v Pongrácovciach (okr. Levoča).

Nové voľby do orgánov samosprávy obcí vyhlasuje predseda NR SR z viacerých dôvodov - ak sa riadne voľby nekonali z akýchkoľvek dôvodov podľa zákona a ak voľby vyhlásil Ústavný súd SR za neplatné alebo zruší ich výsledok. Nové voľby sa vyhlasujú i v prípade, ak dvaja z kandidátov na starostu obce dosiahnu rovnaký počet hlasov. Dôvodom je aj uvoľnenie miesta poslanca zastupiteľstva, na ktoré nie je náhradník alebo uvoľnenie miesta primátora či starostu. Nahradiť treba napríklad aj tých predstaviteľov obcí a miest, ktorí odstúpili zo zdravotných a ďalších dôvodov alebo zomreli.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu