Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Počasie nás potrápi aj dnes: SHMÚ vydal výstrahy! POZOR na silný vietor a hmly

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Michael Probst)

BRATISLAVA - V horských oblastiach na Slovensku platí výstraha pred silným vetrom. Meteorológovia upozorňujú aj na tvorbu hmiel. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na to upozornil na svojom webe.

Výstraha prvého stupňa pred vetrom na horách platí niektoré okresy v Bratislavskom, Banskobystrickom, Trenčianskom, Trnavskom, Prešovskom a Žilinskom kraji. Vietor môže miestami dosiahnuť rýchlosť 110 až 135 kilometrov za hodinu.

Výstrahy pred silným vetrom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: shmú.sk)

Meteorológovia vydali aj výstrahu prvého stupňa pred vetrom, ktorá platí najmä na západe krajiny v Bratislavskom, Trnavskom, Nitrianskom a Trenčianskom kraji a v okresoch Poprad a Kežmarok. V týchto lokalitách sa ojedinele očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne priemernú rýchlosť okolo 45 kilometrov za hodinu  a/alebo krátkodobo rýchlosť 65 až 85 kilometrov za hodinu.

Výstrahy pred silným vetrom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: shmú.sk)

Zároveň do pondelkovej 9.00 h platí výstraha prvého stupňa pred hmlou v niektorých najmä na strednom a východnom Slovensku.

Výstrahy pred silným vetrom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: shmú.sk)

Pozor dávajte aj na cestách

V niektorých lokalitách na Slovensku sa miestami nachádza zľadovatený sneh od jedného do dvoch centimetrov. Ide o cesty II/578 Skalka - Kremnica (I/65), II/584 Pavčina Lehota (III/2331) - Jasná a cesty III. triedy v obvodoch Lučatín a Polkanová. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) na svojom webe zjazdnost.sk.

Všetky sledované úseky diaľnic a rýchlostných ciest na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je suchý až mokrý.

Cesty I., II. a III. triedy na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý. V úsekoch ciest I/67 odbočka Dedinky (II/535) - Ostrá Skala (hranica okresov Rožňava/Poprad), II/533 Gemerská Poloma - sedlo Súľová, II/535 odbočka Dobšiná (I/67) - Palcmanská Maša (III/3047), II/526 hranica okresov Detva/Poltár - Kokava nad Rimavicou (II/595) a na cestách III. triedy obvodu Kokava nad Rimavicou a Trstená sa na vozovke nachádza vrstva kašovitého až miestami utlačeného snehu od jedného do troch centimetrov.

Horské priechody na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý.

Hmla s dohľadnosťou do 50 metrov sa vyskytuje v lokalitách Milhosť, Ďurďošík - diaľnica, Moldava nad Bodvou, Čaňa a Vajkovce. V lokalitách Medzilaborce, Kriváň, Ludvíkov dvor, Krupina, Ilava, Štós, Ďurďošík, Plešivec, Heľpa, Zvolen a Bytčica sa vyskytuje hmla s dohľadnosťou do 100 metrov a na viacerých úsekoch severného a východného Slovenska je hmla s dohľadnosťou do 200 metrov.

Viac o téme: VietorHmlaShmúVýstrahy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu