Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Dobré správy: Vrchnáčiky z plastových fliaš budete môcť zbierať aj naďalej! Ako je to možné?

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: pixabay.com)

BRATISLAVA – Zálohovanie PET fliaš spôsobilo rozruch a mnohí si zmeny nevedia predstaviť v praxi. Podmienky vrátenia zálohovaných PET fliaš sú jasné a fľaše treba vrátiť v pôvodnom stave a s vrchnákom. Práve tie však boli dlhodobo súčasťou zbierok na charitu. Podľa Kristiána Čekovského z OĽaNO však ľudia naďalej budú môcť zbierať vrchnáky na charitu. Ako je to možné?

Odbitím nového roka sa Slovensko viac posunulo v ekológii a po novom sa okrem sklenených fliaš budú zálohovať aj tie plastové. Dôvod je jednoduchý – zníženie odpadu v prírode. Na Slovensku sa od soboty začalo zálohovanie plastových fliaš a plechoviek. Týka sa len obalov s označením "Z – Zálohované". Vracať sa budú nestlačené, nepoškodené a fľaše aj s vrchnákom. Výška zálohy bude jednotná pre plastové fľaše aj plechovky, a to 15 eurocentov. Zálohu podľa Správcu zálohového systému spotrebiteľ zaplatí pri kúpe nápoja, pri vrátení obalu ho dostane v plnej výške naspäť, pričom ho môže využiť na zľavu z ďalšieho nákupu, alebo si zobrať hotovosť.

Archívne VIDEO Zálohovanie PET fliaš a plechoviek v predajniach Lidl

Zálohovanie PET fliaš a plechoviek v predajniach Lidl (Zdroj: TASR/Daniel Veselský)

A práve vrchnáčiky môžu byť problém – na Slovensku sa totiž už dlhé roky zbierajú na charitu a dobročinné účely. Podľa poslanca NR SR Kristiána Čekovského (OĽANO) budú môcť podobné zbierky pokračovať. Podľa jeho slov totiž zákon o zálohovaní jednorazových obalov na nápoje neukladá povinnosť odovzdať fľašu aj s vrchnákom. „Dobrí ľudia, ktorí boli doteraz zvyknutí popri triedení plastových fliaš ešte odovzdávať vrchnáčiky na pomoc iným tak môžu robiť naďalej a pomáhať tak tým, ktorí to potrebujú,“ skonštatoval Čekovský. Inými slovami – tí, ktorí zbierajú vrchnáky na dobročinné účely, tak môžu robiť aj naďalej a fľaše môžu odovzdávať bez vrchnákov. Avšak tí, ktorí ich nezbierajú, by mali fľaše odovzdávať aj s vrchnákmi. Čekovský však upozorňuje na veľké ale.

Dobré správy: Vrchnáčiky z
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: pixabay.com)

Chápe totiž, že cieľom informačnej kampane je ľudí motivovať k odovzdávaniu PET fliaš aj s vrchnáčikmi. „Okrem toho, že takýto postup je ekologickejší, tak od roku 2024 bude platiť smernica EÚ, podľa ktorej už bude nutné odovzdávať fľaše aj s vrchnákmi. Ešte dva roky však môžu zbierky vrchnáčikov fungovať tak, ako doteraz,“ uzavrel Kristián Čekovský.

Dobré správy: Vrchnáčiky z
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Viac o téme: PET fľašeZálohovanie fliašKristián ČekovskýVrchnáčikyVrchnáčiky na charitu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu