Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Módny návrhár Fero Mikloško prekvapuje! Recyklované fľaše sa budú nosiť do obchodu štýlovo

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: BUDIŠ/SLOVNAFT)

BRATISLAVA - Slovensko sa pridalo k ďalším krajinám, ktoré budú od začiatku budúceho roka zálohovať PET fľaše a plechovky. Cieľom je zvýšiť zber tohto druhu odpadu, aby sa voľne nenachádzal v prírode. Najväčší slovenský producent nealko nápojov a najväčšia sieť čerpacích staníc chcú Slovákom nový proces zálohovania uľahčiť a možno aj spríjemniť. Poslednú bodku tomu dal známy návrhár Fero Mikloško.

Európska komisia prijala rozhodnutie, že všetky členské štáty EÚ, teda aj Slovensko, majú povinnosť zabezpečiť zber jednorazových plastových fliaš a plechoviek v rozsahu 90 percent. A to do roku 2025. Preto rezort životného prostredia pripravil zákon, ktorý začne platiť už o pár dní.

Slovenský producent nealkoholických nápojov BUDIŠ, a.s. a najväčšia sieť čerpacích staníc SLOVNAFT, a.s. sa rozhodli, že ponúknu svojim zákazníkom praktické pomôcky pre ľahšie odovzdávanie PET fliaš  a plechoviek v rámci zálohovacieho systému. BUDIŠ chce rozdať zákazníkom odnosky a plátenné tašky, ktoré umožnia pohodlne odniesť šesť až deväť kusov prázdnych PET fliaš, či plechoviek naspäť do obchodu. Slovnaft zase ponúkne motoristom praktickú odkladaciu tašku do auta na šesť kusov použitých PET fliaš.

„Chceme ľuďom zjednodušiť odnášanie PET fliaš. Zálohovanie vítame a podporujeme, pretože prispeje k efektívnej recyklácii použitého PET materiálu, ktorý sa tak môže opätovne premeniť na novú PET fľašu. A to je významný príspevok k ochrane životného prostredia. Odnosky rozdáme našim zákazníkom cez obchodnú sieť v priebehu prvého kvartálu 2022,“ sľubuje Juraj Slaninka, riaditeľ nealko segmentu BUDIŠ, a.s. Spoločnosť plánuje distribuovať cez obchodné siete  viac ako pol milióna tašiek a odnosiek.

Koniec pováľaným fľašiam v aute.

Na čerpacích staniciach Slovnaft sa po celom Slovensku ročne predá viac ako 9 miliónov nealkoholických nápojov v PET fľašiach a plechovkách. „Asi nikto nemá rád, keď sa mu v aute povaľujú prázdne fľaše, preto našim zákazníkom počas budúceho roka ponúkneme praktický odkladací box – tašku, kde môžu prázdne PET fľaše bezpečne odložiť a neskôr ich pohodlne odniesť na vrátenie,“ približuje Ján Predanocy, zodpovedný za maloobchodný predaj a prevádzku čerpacích staníc Slovnaft. Zároveň dodáva, že iniciatíva rozširuje ich ekologické riešenia, ktoré ponúkajú svojim maloobchodným zákazníkom. Už desať rokov totiž  prijímajú od zákazníkov použitý kuchynský olej, kávu podávajú z keramických Fresh Cupov bez toho, aby používali jednorázové neekologické poháre. Rovnako aj kvapalinu do ostrekovačov už tankujú, čím znižujú plastový odpad.

Módny návrhár Fero Mikloško
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: BUDIŠ/SLOVNAFT)

Slovenský dizajn sa nosí

Obidve firmy okrem praktickej stránky, stavili aj na dizajn. Spojili sa so známym slovenským návrhárom Ferom Mikloškom, ktorý navrhol vizuál odnosiek aj tašiek. „Na taške je tak trochu provokatívny nápis Plastic is Fantastic, ktorý vyjadruje aj naše presvedčenie, že plasty môžu byť príjemnou súčasťou našich životov za predpokladu, že s nimi budeme narábať efektívne, a najmä ich budeme recyklovať. A o tom je zálohovací systém,“ vysvetľuje J. Slaninka z BUDIŠ, a.s. S dizajnom je spokojný aj Slovnaft.  „Páčila sa nám idea zakomponovať do tejto iniciatívy prvky slovenského dizajnu a s výsledkom sme spokojní. Veríme, že naše tašky sa takto ujmú a pomôžu ľuďom,“ dodal Ján Predanocy za Slovnaft.

Nápad sa pozdáva aj slovenskému dizajnérovi. Je mu sympatické, že značky okrem funkčnosti myslia aj na dizajn. Ocenil, že firmy umožňujú umelcom preniesť svoju tvorbu k čo najširšiemu publiku. „Ponuka ma potešila o to viac, že svojím dizajnom môžem podporiť eko myšlienku zálohovania. Základom kreatívneho konceptu bolo definovať pre mňa ikonické plastové produkty, ktoré majú presah do pop-kultúry, fashion alebo ovplyvnili mnohé generácie. Preto v navrhnutom patterne objavíte ikonickú plastovú stoličku Philippe Starck alebo nadčasový model Ray-Ban. Plastic is fantastic predstavuje módne doplnky pre rok 2022, pretože aj PET fľaše môžete do obchodu nosiť štýlovo. A byť tak v každom okamihu chic,“ dodáva s úsmevom Fero Mikloško, ktorý na slovenskej módnej scéne udáva trendy a kraľuje už viac ako 20 rokov.

Pribudnú ďalšie nápady?

BUDIŠ, a.s. dúfa, že podobné iniciatívy budú pribúdať a nápad sa bude rozvíjať ďalej. Slovnaft zase uvažuje, že do iniciatívy vtiahne aj iných partnerov, napríklad municipality alebo charitatívne organizácie.

„Vo viacerých krajinách, kde zálohovací systém funguje, sa napríklad osvedčili odkladacie boxy na lavičkách v parkoch alebo odkladacie držiaky pri mestských smetných košoch. Takto odložené PET fľaše následne môžu zbierať sociálne odkázaní ľudia, pre ktorých má vrátenie fľaše aj jasný ekonomický zmysel,“ približuje Ján Predanocy a dodáva, že všetky metódy, ktoré pomôžu zvýšiť efektivitu zálohovacieho systému, firma privíta.

Viac o téme: Fero Mikloško
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu