Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Fico: S Mečiarom sa vraj na všetkom dohodol

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: ČTK)

BRATISLAVA – Premiér Robert Fico sa dnes podľa vlastných slov s predsedom ĽS-HZDS Vladimírom Mečiarom na všetkom dohodol. Fico Mečiara navštívil v straníckej centrále.

„Tak ako som mal prípravné stretnutie s Jánom Slotom kvôli koaličnej rade, tak som si vydiskutoval aj pár vecí s Mečiarom. Bolo to súkromné pracovné stretnutie medzi nami dvoma. Prešli sme si program stredajšej koaličnej rady. Na všetkom sme sa dohodli. To znamená, že dobre pripravená koaličná rada prejde veľmi hladko,“ vyhlásil dnes premiér pred médiami po stretnutí s Mečiarom. Podľa neho spolu hovorili o niektorých nedotiahnutých témach. „V koalícii prevláda konštruktívna atmosféra a nálada. Cítim od oboch koaličných partnerov, že majú záujem spolupracovať. Zajtrajšia koaličná rada je výborne pripravená,“ konštatoval Fico.

Riešenia okolo Slovenského pozemkového fondu (SPF) sú stále otvorené. „Bavíme sa, ako má vyzerať kontrolný orgán. Sú názory, ktoré navrhujú, že by dozorná rada mala byť tvorená výlučne z poslancov NR SR. Sú názory, že dozorná rada by mala byť tvorená mimo politický systém, z nominantov, ktorí budú postavení,“ uviedol Fico. Podľa neho stále platí dohoda, že sa musí zmeniť vnútorná štruktúra SPF. „Dnes sme pri hľadaní vecného riešenia. Na májovú schôdzu parlamentu už pôjdeme s návrhom zákona, na ktorom budeme dohodnutí. Nevylučujem, že o SPF budeme hovoriť v stredu aj na koaličnej rade,“ zdôraznil. Podľa neho zatiaľ nie je vôbec jasné, či SPF bude mať okrem riaditeľa a námestníka riadiaci orgán, ktorý sa doteraz nazýval Správna rada, alebo bude len Dozorná rada, ktorá by kontrolovala riaditeľa a námestníka. To sú témy, prečo nejde na marec návrh zákona. Fico sa dnes s Mečiarom údajne nerozprával o odchode generálneho riaditeľa SPF Miloslava Šebeka z funkcie. „Vôbec sme sa tým nezaoberali. Taká diskusia dnes nebola,“ uviedol.

Obaja predsedovia podľa Fica nehovorili ani o platenej správe ĽS-HZDS, ktorou mečiarovci kritizovali nerovnaký prístup Fica ku kauzám na ministerstvách pôdohospodárstva a obrany. „Tak ako bola vyvodená personálna zodpovednosť v prípade ministerstva pôdohospodárstva, tak to bolo aj v prípade ministerstva obrany. Necítim, že by malo dôjsť k nerovnosti v jednom alebo druhom prípade. Či ide o ministra za Smer-SD, alebo ĽS-HZDS, alebo SNS, ak sa dopustí niečoho alebo bude niesť zodpovednosť za niečo, čo nie je zlučiteľné s výkonom funkcie ministra, nebudem váhať. Budem postupovať rovnako, ako v prípade Jureňu alebo Kašického. Aj ten najlepší minister je nahraditeľný,“ vyhlásil.

Predmetom rokovania stredajšej koaličnej rady bude aj návrh tlačového zákona. „Môj názor je, že návrh zákona je dobrý. Netreba do neho významne vstupovať. Pokiaľ ide o samotný obsah, nevidím dôvod, aby sme ustupovali zo samotného obsahu zákona,“ uviedol Fico.

Premiér priznal, že vie o určitom napätí medzi predsedami samosprávnych krajov a ministerstvom výstavby v súvislosti s eurofondami. „Treba sa dohodnúť ako sa bude využívať regionálny operačný program. O iných problémoch neviem,“ uviedol Fico.

Koaličná rada by sa mala v stredu zaoberať aj otázkami, ktoré súvisia s prijatím eura. „Musíme sa pozerať, do akej miery je kampaň k euru relevantná. Či je v poriadku. Treba sa pozrieť na to, či je dobré dávať peniaze na oficiálnu kampaň do médií, ktoré idú od rána do večera proti euru,“ vyhlásil Fico. Takých je podľa neho na Slovensku pomerne veľa. „Sú útoky proti euru a vláde. To isté médium, ktoré urobí útok, odvysiela platenú reklamu štátu. Nevidím význam pchať štátne peniaze do súkromných denníkov, ktoré tlčú do vlády hlava nehlava a súčasne idú proti strategickému cieľu zaviesť euro,“ zdôraznil. Fico pripomenul, že euro si nevymyslela jeho vláda, ale ide o kontinuitu po predchádzajúcej vláde. „Treba to rešpektovať. Možno budeme o tom hovoriť na Koaličnej rade. Najviac nás zaujíma kvalita informačnej kampane. To bude podstatou diskusie,“ dodal.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu