Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Povinné očkovanie na Slovensku!? Visolajský odkazuje: Nepomôže nám to, ani keby bolo od zajtra, avšak...TOTO je cesta

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA, Topky.sk - Maarty)

BRATISLAVA – Rakúsko zaviedlo povinné očkovanie proti koronavírusu. Od februára bude vakcína povinná pre všetkých jej obyvateľov. O tom, aby sa zaviedlo povinné očkovanie aj u nás aspoň pre seniorov, hovorí dlhodobo lekár Peter Visolajský. Ten teraz však odkázal, že aj keby bola u nás vakcína povinná už od zajtra, naše problémy to najbližšie týždne aj tak nevyrieši.

Visolajský je presvedčený, že ak k povinnému očkovaniu pristúpilo Rakúsko s výrazne lepšou situáciou, o to viac by tak malo konať Slovensko, kde na Covid-19 zomiera viac ľudí. Zároveň máme podľa známeho lekára podstatne slabšie nemocničné kapacity a naša ekonomika si nemôže dovoliť málo efektívne a veľmi drahé protipandemické opatrenia.

archívne video

Opatrenia musíme dodržiavať a vynucovať si ich, minister zdravotníctva vyzval na očkovanie a poďakoval zdravotníkom (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Dlhodobo hovorím, že pre Slovensko je v tejto situácii riešením povinné očkovanie seniorov. Tak ako pri iných povinných očkovaniach, ktoré na Slovensku už máme, tieto sú nariadené pre danú skupinu obyvateľov, ktorá je ohrozená konkrétnym ochorením najvýznamnejšie. Preto aj povinné očkovanie seniorov na koronavírus je oprávnené," uviedol.

Povinné očkovanie na Slovensku!?
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Dobrovoľné očkovanie kompetentní ani naši politici podľa neho, žiaľ, nezvládli. Ak teda chceme zachrániť viac životov a ďalej neničiť našu ekonomiku,efektívnejšie riešenie dnes podľa neho nemáme. "Obávam sa, že časom aj tak dospejeme k rozhodnutiu, že inej cesty k záchrane životov niet, dovtedy nám však zbytočne umrie množstvo ľudí a bude nás to stáť obrovské financie. Preto čím skôr to spravíme, tým nižšiu cenu za toto poznanie zaplatíme," dodal.

Zároveň však uviedol, že ak by sme aj zaviedli povinné očkovanie hneď od zajtra, tak to zásadne našej situácii na najbližšie týždne nepomôže. Nemocnice a márnice sa budú podľa neho plniť, až kým sa nevytvorí v populácii imunita po druhej dávke vakcíny.

Povinné očkovanie na Slovensku!?
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

"Dovtedy potrebujeme prijať opatrenia, ktoré zachránia ľudské životy a odľahčia nemocnice. Hoci sú pri delta variante menej efektívne, inú cestu, žiaľ, nemáme. Na zvrátenie tejto situácie musíme zaviesť čím skôr obmedzenie mobility ľudí. To má zmysel len vtedy, ak získaný čas využijeme na zaočkovanie čo najviac ľudí, inak náš problém len veľmi draho presunieme do budúcnosti," odkázal.

Viac o téme: OčkovanieRakúskoPeter VisolajskýKoronavírusPovinné očkovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu