Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Je ROZHODNUTÉ! Ladislava Bašternáka súd prepustil na slobodu: Prokurátor podá sťažnosť

Ladislav Bašternák Zobraziť galériu (14)
Ladislav Bašternák (Zdroj: Ján Zemair)

TRENČÍN - Okresný súd v Trenčíne dnes rozhodoval o podmeniečnom prepustení Ladislava Bašternáka, ktorý je odsúdený na päť rokov väzenie za daňové podvody. Prepustenie Ladislava Bašternáka navrhol riaditeľ dubnickej väznice.

Ladislav Bašternák na Okresnom súde Trenčín

Dostane sa na slobodu? Súd rozhoduje o podmienečnom prepustení Ladislava Bašternáka (Zdroj: Maarty)

Aktualizované o 12:00

Prokurátor po rozhodnutí o podmienečnom prepustení Ladislava Bašternáka.

Prokurátor po rozhodnutí o podmienečnom prepustení Ladislava Bašternáka (Zdroj: Maarty)

Aktualizované o 11:55

"Vo vzťahu k rozhodnutiu súdu toto považujem za správne a zákonné. Vo vzťahu k podanému opravnému prostriedku nemám čo uviesť," povedal po rozhodnutí súdu obhajca Ladislava Bašternáka Peter Filip.

Advokát odsúdeného Ladislava Bašternáka Peter Filip po rozhodnutí súdu (Zdroj: Maarty)

Aktualizované o 11:53

Ladislava Bašternáka odvádzajú z Okresného súdu v Trenčíne naspäť do dubnickej väznice. Tam bude až do rozhodnutia Krajského súdu Trenčín, ktorý bude posudzovať sťažnosť prokurátora. 

Aktualizované o 11:31

Súd považuje prepustenie Bašternáka na slobodu za zákonné. Podľa neho odsúdený preukázal polepšenie.

Okresný súd Trenčín rozhodol o podmienečnom prepustení Ladislava Bašternáka (Zdroj: Maarty)

Aktualizované o 11:27

Okresný súd v Trenčíne rozhodol v prospech odsúdeného Bašternáka v pomere 2:1. Bašternáka prepustil z výkonu trestu so skúšobnou dobou 30 mesiacov a s probačným dohľadom 12 mesiacov. Zároveň mu uložil zákaz opustenia Slovenskej republiky. Bašternák bude mať na nohe monitorovacie zariadenie. Rozhodnutie však ešte nie je právoplatné, prokurátor podá sťažnosť.

Ladislav Bašternák
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Ján Zemiar)

Ladislav Bašternák
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Ján Zemiar)

Ladislav Bašternák
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Ján Zemiar)

Okresný súd Trenčín sa na verejnom zasadnutí zaoberá návrhom na podmienečné prepustenie odsúdeného Ladislava Bašternáka z výkonu trestu odňatia slobody. Podmienečné prepustenie odsúdeného Bašternáka s nariadenou kontrolou technickými prostriedkami navrhol riaditeľ Ústavu na výkon trestu odňatia slobody v Dubnici nad Váhom, kde odsúdený vykonáva uložený trest.

Zvrat v prípade odsúdeného Bašternáka! Už o pár dní sa dozvieme, či sa dostane na slobodu podstatne skôr!

"Predpokladám, že svojím správaním som preukázal, že na mňa nie je potrebné ďalej pôsobiť výkonom trestu odňatia slobody," povedal Bašternák pred senátom Okresného súdu. 

Ladislav Bašternák
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Ján Zemair)

Ladislav Bašternák
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Ján Zemair)

Ladislav Bašternák
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Ján Zemair)

Dvojmiliónový podvod

Bašternákova firma BL 202 kúpila v minulosti sedem bytov od firmy Rent and Wash za 12 miliónov eur. Podnikateľ si od štátu následne vypýtal zhruba 2 milióny eur, daňová kontrola však ukázala, že šlo o neoprávnené vratky DPH.Hoci Bašternák neskôr uvedenú sumu vrátil v rámci tzv. účinnej ľútosti, pred súdom ho to nezachránilo. Bašternákova firma BL 202 dnes dlhuje štátu na daniach takmer 10 miliónov eur. Sadzba za zločin neodvedenia dane a poistného je sedem až 12 rokov. Súd však v prípade Bašternáka zohľadnil poľahčujúce okolnosti, ako čistý register trestov, priznanie sa ku skutku, jeho oľutovanie a uhradenie škody.

Ladislava Bašternáka privádzajú na Okresný súd v Trenčíne

Ladislava Bašternáka privádzajú na Okresný súd v Trenčíne (Zdroj: Maarty)

"Cieľom prevodov bytov bolo len vylákanie daňovej výhody. Výsledkom bol vykázaný nadmerný odpočet DPH vo výške takmer dva milióny eur," povedal pri prednesení obžaloby prokurátor. Za poškodený Daňový úrad v Trenčíne vystúpila Daniela Samáková, ktorá upozornila, že výška škody jej úradu je vyššia, ako bola zaplatená suma v rámci uplatnenia účinnej ľútosti.

"Uplatňujeme si náhradu škody 242.666 eur," ozrejmila vtedy na súde. Súd Bašternákovi udelil aj trest prepadnutia majetku, on však stihol na poslednú chvíľu takmer všetko prepísať na svoju rodinu. Vo vlastníctve mu ostal len bytový dom Bonaparte, v ktorom býval aj expremiér Robert Fico či odsúdený mafián Marian Kočner.

Viac o téme: VäzeniePrepustenieSúd Ladislav Bašternák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu