Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Lavínové nebezpečenstvo pri oteplení stúpa

BRATISLAVA - Vo vysokohorskom teréne všetkých pohorí na Slovensku naďalej trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, t.j. 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice.

Snehová pokrývka je na ojedinelých strmých svahoch len mierne spevnená. Uvoľnenie lavíny je možné pri mechanickom zaťažení na lavínových svahoch so sklonom nad 40 stupňov. Ojedinele pri oteplení a na slnkom osvetlených svahoch je možný aj samovoľný zosuv snehových splazov alebo menších lavín. V stredných polohách na trávnatých svahoch je možný zosuv základových lavín. Pri zohľadnení lokálnych extrémnych svahov sú priaznivé podmienky na túry. Lavínové nebezpečenstvo pri oteplení stúpa.

Ráno bolo na horách polooblačno až zamračené. Oteplilo sa, teplota vzduchu sa pohybovala od - 6°C do + 2°C. Fúkal mierny až dosť čerstvý vietor severných smerov s rýchlosťou do 30 km/hod, len na hrebeňoch Tatier dosahoval v nárazoch do 45 km/h. Za posledných 24 hodín nový sneh nepripadol. V južných a východných žľaboch a muldách sa nachádzajú na starom zľadovatenom snehu vetrom ubité snehové dosky z napadnutého alebo previateho snehu z posledného sneženia. Povrch snehu je vo vysokých polohách (nad 2000 mnm) suchý, v stredných v priebehu dňa vlhký. Na hrebeňoch sa nachádza miestami silná námraza.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu