Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

COVID je agresívnejší, nárast DRAMATICKÝ: Poprad hlási plný stav! Nemocnice na východe obmedzili výkony

Ilustračné foto Zobraziť galériu (8)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Zoltan Balogh/MTI via AP, file)

BRATISLAVA - V tretej vlne sa očakával nižší nápor na nemocnice, pomôcť mala zaočkovanosť. Ani očkovacia lotéria, ani kampaň a ani výzvy politikov či odborníkov však nepomohli. Ľudí v nemocniciach je síce zatiaľ menej, než v druhej vlne, no vrchol sa ešte len očakáva. Personál je vyčerpaný, kapacity sa opäť míňajú a koronavírus je oveľa agresívnejší.

Na Slovensku sa momentálne blížime k hranici 2-tisíc hospitalizovaných ľudí. Počas druhej vlny bolo najviac hospitalizovaných 1. marca a počet sa blížil k štyrom tisícom. Pôvodne sa očakávalo, že nápor na nemocnice nebude až taký veľký. Personál je však unavený, koronavírus agresívnejší a vrchol stále neprišiel. Je možné, že Vianoce nebudú také pokojné, ako sa pôvodne očakávalo. 

VIDEO Prežívame najhoršie obdobie epidémie za posledné mesiace, minister Lengvarský pripustil lockdown pred Vianocami

Prežívame najhoršie obdobie epidémie za posledné mesiace, minister Lengvarský pripustil lockdown pred Vianocami (Zdroj: Topky/Maarty)


AKTUÁLNE Od pondelka je v čiernej fáze takmer polovica okresov! Bratislava je už červená


Sme v polovici a vrchol vlny je zatiaľ v nedohľadne

Jeden rekord sme už prekonali. Včera PCR testy odhalili vyše 6700 pozitívnych, doteraz najviac prípadov odhalili 30. decembra. Počet hospitalizovaných je momentálne na polovici a tretia vlna sa ešte len začala rozbiehať. V nemocniciach je 1890 pacientov a u každého potvrdili ochorenie COVID-19. Spomedzi hospitalizovaných nie je vôbec zaočkovaných alebo len čiastočne zaočkovaných takmer 80 percent ľudí.

COVID je agresívnejší, nárast
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: korona.gov.sk)

Na JIS je 148 pacientov, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 179 osôb. Prvý marcový deň, kedy bolo doteraz najviac hospitalizovaných v nemocniciach a druhá vlna vrcholila, bolo na UPV 375 pacientov a na JIS 320. Momentálne sme teda v polovici. Mnohí lekári však hovoria o tom, že vírus je agresívnejší, priebeh rýchlejší a vyťaženosť je už na úrovni druhej vlny, aj keď mala byť situácia podľa predpokladov jednoduchšia.

COVID je agresívnejší, nárast
Zobraziť galériu (8)

Poprad hlási plný stav, lôžka pre COVID pacientov sú plne obsadené

Situácia sa výrazne zmenila aj v popradskej nemocnici výrazne zmenila najmä po dušičkovom víkende. "Dnes máme absolútne obsadené všetky lôžka určené pre COVID pozitívnych pacientov. COVID oddelenie so špeciálnym režimom má hospitalizovaných 20 pacientov na O2 lôžkach a 5 pacientov napojených na HighFlow. COVID oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny (OAIM) má 6 pacientov na 6 lôžkach, ktorí sú napojení na UPV," povedala pre Topky hovorkyňa nemocnice Sylvia Galajda.

COVID je agresívnejší, nárast
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: korona.gov.sk)

Prevádzku obmedzili, nemocnica je v režime OTP

Momentálne pracujú v nemocnici na zlučovaní niektorých oddelení, aby vedeli zabezpečiť personál pre ďalšiu fázu reprofilizácie a následne rozšíriť počet lôžok pre COVID pozitívnych pacientov. "Pokiaľ ide o operačné zákroky, prešli sme do fázy onko-akútnej operatívy. S tým súvisí zatvorenie anesteziologickej ambulancie, keďže hospitalizovaným akútnym pacientom vykonáme anesteziologické predoperačné vyšetrenie v rámci hospitalizácie," ozrejmila. 

COVID je agresívnejší, nárast
Zobraziť galériu (8)

Pri poskytovaní rehabilitačnej starostlivosti prešla nemocnica do režimu OTP (očkovaní, testovaní, tí, čo prekonali COVID). "Od piatku 5. novembra 2021 budeme plánovanú rehabilitačnú starostlivosť, vrátane vyšetrenia, poskytovať len v režime OTP," uviedla.

COVID je agresívnejší

Podľa lekárov, ktorí poskytujú zdravotnú starostlivosť pacientom s ochorením COVID, nástup a priebeh ochorenia, zároveň aj rýchlosť zmeny zdravotného stavu týchto pacientov smerom k horšiemu sa líši. "V porovnaní s II. vlnou a je výrazne agresívnejší. Pozitívych zamestnancov máme aktuálne 14, 12 ďalších je v karanténe. 80% pacientov je nezaočkovaných. Na UPV sú všetci nezaočkovaní," dodala. 

Situácia je aktuálne horšia, než sa predpokladalo.
Zobraziť galériu (8)
Situácia je aktuálne horšia, než sa predpokladalo.

Priebeh je horší, nárast dramatický

Na východe Slovenska, kde je zaočkovanosť slabá, to nemajú ľahké. Nielen v Poprade cítia zhoršenie situácie. "Vzhľadom na dramatický nárast počtu pacientov je situácia v nemocniciach na východnom Slovensku a v okrese Topoľčany z pohľadu priebehu horšia ako v druhej vlne, nakoľko počet pacientov kumuluje do kratšieho obdobia," uviedla hovorkyňa siete nemocníc Svet zdravia a polikliník ProCare Bianka Krejčíová.

COVID je agresívnejší, nárast
Zobraziť galériu (8)

Najviac hospitalizovaných je aktuálne v nemocnici v Michalovciach, kde s koronavírusom leží až 74 pacientov, z toho štyria potrebujú podporu umelej pľúcnej ventilácie. Ďalej sú to nemocnice vo Vranove nad Topľou a Svidníku, kde leží zhodne 41 pacientov. 

Väčšina pacientov je nezaočkovaná

Medzi hospitalizovanými jednoznačne prevažujú nezaočkovaní pacienti. "Presné štatistiky v tomto smere nevedieme, prioritou je starostlivosť o všetkých pacientov v maximálne možnej miere. Vieme to zistiť v danom momente, pretože stav a počet pacientov sa rýchlo mení. Aktuálne napr. v NNG Michalovce je hospitalizovaných 74 pacientov s ochorením COVID-19, z nich je 13 zaočkovaných, čo predstavuje 17,5 % z celkového počtu," povedala pre Topky Krejčíová.

Všetci spomínaní hospitalizovaní pacienti v michalovskej nemocnici sú očkovaní oboma dávkami vakcíny Pfizer. "Žiadny z týchto pacientov však nevyžaduje napojenie na umelú pľúcnu ventiláciu, len podpornú kyslíkovú liečbu. Ich stav ovplyvňujú aj iné pridružené komorbidity a vek. Tento pomer očkovaných a neočkovaných pacientov s ochorením COVID-19 je porovnateľný takmer vo všetkých našich zariadeniach," uviedla. 

Výkony sa obmedzujú vo viacerých nemocniciach

Zle sú však na tom aj okresy Rimavská Sobota a Topoľčany. Okres Topoľčany si pohoršil hneď o dva stupne a tento týždeň sa dostal rovno do čiernej fázy, v nemocnici je momentálne 20 pacientov s COVIDom, z toho štyria sú na UPV. V nemocnici v Rimavskej Sobote leží s koronavírusom 32 pacientov, z toho štyria potrebujú UPV. 

V prípade reprofilizácie lôžok sa nemocnice riadia pokynmi ministerstva zdravotníctva. "Aktuálne sú všetky z vyššie menovaných nemocníc v tretej fáze reprofilizácie, čo je spojené s redukciou niektorých neakútnych služieb a výkonov. Obmedzenia súvisia s potrebou lôžkového fondu a personálu, najmä v oblasti intenzivistického personálu vrátane anesteziológov sme kapacity presunuli v prospech COVID starostlivosti. V tomto smere očakávame rozhodnutie MZSR o možnosti výraznejšie redukovať plánovanú starostlivosť," dodala. 

Viac o téme: NemocnicePopradKoronavírusVýchodné SlovenskoAktuálna situáciaCOVID
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu