Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Filmové štúdiá na Kolibe ovládla skupina J&T

BRATISLAVA - Väčšinový podiel v spoločnosti Štúdio Koliba, ktorá vlastní filmové štúdiá na bratislavskej Kolibe a k nim patriace pozemky, ovládla finančná skupina J&T. Balík 65 percent akcií firmy získala od niekdajšej nebankovej spoločnosti 1. garantovaná, v ktorej má J&T rozhodujúci vplyv. Napísal to dnes denník Pravda.

J&T za akcie a ďalšie pohľadávky voči Kolibe zaplatila celkovo 370 miliónov korún, poznamenala Pravda. "Akcie aj pohľadávky 1. garantovanej oproti Kolibe kúpili naši klienti," povedal hovorca finančnej skupiny Maroš Sýkora.

V minulosti bola Koliba továrňou na pôvodnú slovenskú filmovú tvorbu, akousi obdobou pražského Barrandova. Po privatizácii sa však dostala do konkurzu. Menšinový podiel v Kolibe v minulosti získala spoločnosť MMM, ktorú vlastnia deti predsedu vládnej ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara.

Spoločnosť Štúdio Koliba je atraktívna najmä preto, že do jej majetku patrí 9,2-hektárový pozemok okolo samotných filmových ateliérov v lukratívnej bratislavskej časti Vinohrady, upozornil denník. V areáli v súčasnosti sídli aj súkromná televízia Joj, ktorú J&T získala minulý rok. Hodnotu pozemkov pod Kolibou ocenili zástupcovia J&T na miliardu korún, podľa iných odhadov by to mohlo byť aj viac ako 1,4 miliardy Sk.

Firma 1. garantovaná získala väčšinový balík akcií Koliby v roku 2000. V polovici januára tohto roku sa ich rozhodla predať. Skupina J&T sa ako jediná prihlásila do verejnej súťaže. Za nezáujmom iných spoločností bol pravdepodobne aj stále prebiehajúci konkurz a fakt, že o svoje právo na ateliéry sa v ňom prihlásilo vyše sto veriteľov, uviedol denník. Spolu si takto údajne nárokujú okolo 780 miliónov korún.

Pred úplným ovládnutím firmy a nakladaním s pozemkami či budovami musí nový väčšinový vlastník doriešiť prebiehajúci konkurz, poznamenala Pravda. Podľa Sýkoru však skupina už vlastní väčšinu z balíka pohľadávok, ktoré rôzne spoločnosti prihlásili v konkurze. Vďaka tomu má J&T podľa Pravdy dobrú vyjednávaciu pozíciu na skončenie konkurzu. Ďalšie plány so štúdiami a pozemkami Sýkora nespresnil.

"Súd môže zrušiť konkurz len na žiadosť všetkých veriteľov a so súhlasom konkurzného správcu," poznamenal hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu