Pondelok27. máj 2024, meniny má Iveta, zajtra Viliam

Pre lebku nemôžu predať pozemok za 10 mil. Sk

Jozef Lišiak na prechádzke po svojom pozemku, ktorý je len pár kilometrov od Popradu. Zobraziť galériu (2)
Jozef Lišiak na prechádzke po svojom pozemku, ktorý je len pár kilometrov od Popradu. (Zdroj: Nový Čas)

GÁNOVCE - Tomu sa povie smola. Manželia Lišiakovci z Gánoviec vlastnia pôdu v lukratívnej časti, kde sa stavia na každom kroku. V súčasnosti by ju predali za 10 miliónov Sk! Oni s ňou však nemôžu ani pohnúť. Práve tam totiž pred 82 rokmi našli lebku neandertálca a pamiatkari akýkoľvek zásah do pôdy zakázali.

Prastarý otec pani Lišiakovej - taliansky kamenár z Milána Giuseppe Migliorini - sa pred mnohými rokmi usadil pod Tatrami. Keď veľkú travertínovú kopu v Gánovciach premenil na kameňolom, nemohol ani vo sne tušiť, aké problémy to spôsobí jeho pravnučke Georgíne (70).

Práve na tomto pozemku totiž našiel v roku 1926 rómsky robotník Anton Koky lebku neandertálca, ktorú predal za sto korún českým archeológom. Odvtedy je týchto 9-tisíc štvorcových metrov atraktívnych pre výskum archeológov. Pre potomkov Taliana sa však stali nočnou morou. "Štát nám prikazuje, aby sme sa o pozemok starali, ale nedáva nám žiadne finančné príspevky," povedala Georgína Lišiaková.

Je to na porazenie. V okolí stavajú ľudia vilky, o pôdu by bol obrovský záujem. Ceny pozemkov v Gánovciach sa podľa realitiek pohybujú od 220 do 450 Sk, ak ide o stavebné parcely až 1 000 Sk za m2. V prípade pozemku manželov Lišiakovcov ide o naozaj slušný balík peňazí - cena by sa mohla vyšplhať až na desať miliónov Sk. "Nikto nám za to nedá ani korunu. Je to ako keby ste vlastnili palác a nemohli ho užívať," uzavrel Jozef Lišiak (76).
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu