Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Meteorológovia ostávajú pokojní: Výbuch španielskej sopky zatiaľ neovplyvnil kvalitu ovzdušia na Slovensku

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Výbuch sopky Cumbre Vieja na španielskom ostrove La Palma zatiaľ neovplyvnil kvalitu ovzdušia na Slovensku. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti. Mrak oxidu siričitého z erupcie sopky by sa podľa portálu windy.com už mal nachádzať nad Slovenskom.

Koncentrácia oxidu siričitého je na celom Slovensku zatiaľ veľmi dobrá. Zvýšené koncentrácie meteorológovia nepredpokladajú. "Oblak sa bude nachádzať v hornej vrstve troposféry, preto by nemal ovplyvniť koncentrácie oxidu siričitého v nižších vrstvách nad povrchom zeme," vysvetlil SHMÚ.

Kvalita ovzdušia na Slovensku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: shmú.sk)

Aj keď je oxid siričitý v atmosfére vysoko, môžu vznikať kyslé dažde. Vo vzduchu môže reagovať s vodnou parou a viesť tak k vzniku kyseliny sírovej. Tá sa potom môže stať súčasťou dažďových kvapiek, ktoré pri zrážkach padajú k zemskému povrchu a tak vzniká kyslý dážď. SHMÚ pri prechode mraku nad Slovenskom nepredpovedá dážď, a preto nepredpokladá, že by mohli na naše územie spadli kyslé zrážky.

V prípade zhoršenia situácie kvality ovzdušia budú ľudia informovaní, deklaruje SHMÚ. V takomto prípade vydá výstrahu pred smogovou situáciou.

K erupcii došlo ešte v septembri

Sopka La Cumbre Vieja sa rozprestiera na južnom hrebeni ostrova La Palma. K erupcii na nej došlo 19. septembra. Sopka vychrlila sopečný popol a lávu, ktorá po svahu pomaly stekala k pobrežiu a následne začala vtekať aj do vôd Atlantického oceánu.

Vulkán Cumbre Vieja stále
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Emilio Morenatti)

Od erupcie sa na vulkáne vytvorilo viacero trhlín. Pred týždňom sa zrútila ďalšia časť kráteru sopky, čo spôsobilo vznik novej lávovej rieky tečúcej smerom k moru. V sobotu (16. 10.) museli pre oblak sopečného popola v ovzduší zrušiť väčšinu letov z miestneho letiska.

Viac o téme: VýbuchSopkaOvzdušieShmúKanárske ostrovyLa PalmaCumbre Vieja
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu