Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Chorvátsko zasiahlo silné zemetrasenie: Záchranné zložky boli na nohách! Otrasy zaznamenali aj na Slovensku

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: EMSC, reprofoto HR Vrijeme, reprofoto 24sata, seismology.sk)

SPLIT/BRATISLAVA – Otrasy boli cítiť až na Slovensku. Chorvátsku Dalmáciu zasiahlo včera vo večerných hodinách silné zemetrasenie, ktoré postihlo prístavné mesto Split a jeho okolie. Epicentrum ležalo na chorvátsko-bosnianskych hraniciach, no pocítiť otrasy sme mohli aj my.

Hoci Chorvátsko patrí k seizmicky veľmi aktívnym oblastiam a zemetrasenia sú tu pomerne častý jav, to včerajšie bolo aj na chorvátske pomery silné. Európsko-stredomorské seizmologické centrum hovorí o magnitúde 4,7, pôvodne však uvádzali až 5.1.

 

Ako upozornila stránka imeteo.sk, otrasy bolo cítiť aj v mestách, ktoré boli od epicentra vzdialené viac ako 200 kilometrov. Epicentrum, ktoré ležalo 40 kilometrov od známeho prístavného mesta Split, sa nachádzalo v hĺbke 5 kilometrov. 

Napriek tomu, že išlo o jedno zo silnejších zemetrasení, podľa prvotných informácií nie sú hlásené žiadne obete ani zranenia. Zemetrasenie však spôsobilo menšie škody a paniku medzi obyvateľmi.

"Do call centra sme dostali 65 oznámení a ďalších 15 do Šibenicko-kninskej župy. Zdá sa, že nedošlo k žiadnym väčším škodám," povedal pre chorvátsky portál jutarnji.hr Damir Gabrić, náčelník štábu civilnej ochrany Splitsko-dalmátskej župy.

Chorvátsko zasiahlo silné zemetrasenie:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: https://www.emsc-csem.org/)

Najsilnejšie otrasy boli v Trilji, ale silné otrasy pocítili aj v dovolenkových destináciách od Zadaru až po Dubrovník a zemetrasenie zaznamenali aj v Záhrebe či Rijeke.

Zemetrasenie zachytili dokonca aj seizmogramy na Slovensku.

Seizmogram z Modry.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: seismology.sk)

Viac o téme: Zemetrasenie Chorvátsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu