Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

V tejto profesii je vážny nedostatok zamestnancov: Prilákať nových má aj férový plat

Autobusová doprava nemôže fungovať bez vodičov Advertoriál Zobraziť galériu (2)
Autobusová doprava nemôže fungovať bez vodičov (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Nedostatok zamestnancov trápi v súčasnosti mnohé odvetvia na Slovensku. Okrem IT či automobilového priemyslu sú to aj šoféri autobusov. Na Slovensku ich dnes chýbajú tisíce. Aktuálne sa v Bratislavskom kraji hľadá až 400 vodičov autobusov.

Profesionálni vodiči chýbajú v celej Európe

Dlhodobý nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily na pozíciách vodičov autobusov či nákladných áut je problémom pracovného trhu v rámci celého Slovenska. Rovnaký problém riešia aj iné krajiny. Desaťtisíce vodičov chýbajú v celej Európe. Na Slovensku je jedným z dôvodov aj veková hranica 24 rokov, od ktorej môžu záujemcovia vykonávať prácu profesionálnych vodičov autobusov.

V tom čase už má väčšina mladých ľudí iné povolanie. Navyše – proces získania vodičského oprávnenia a zaškolenia trvá približne 3 až 5 mesiacov. Väčšina súčasných profesionálnych vodičov získala „vodičák“ na nákladné auto, respektíve autobus, počas základnej vojenskej služby. Dnes si ho musia zaplatiť sami, alebo sa dohodnú s niektorou dopravnou spoločnosťou.

Hľadajú sa stovky šoférov autobusu

Akútny problém v súčasnosti rieši spoločnosť ARRIVA, ktorá zvíťazila s najlepšou ponukou v súťaži o zabezpečovanie prímestskej autobusovej dopravy v Bratislavskom samosprávnom kraji. Počas najbližších dvoch týždňov bude hľadať stovky nových zamestnancov. „Ide o približne 400 vodičov, dispečerov, servisných technikov a ostatných zamestnancov. Okrem toho musíme ako dopravca zabezpečiť nasadenie viac ako 200 autobusov, vybudovanie servisných pracovísk a celkového zázemia vrátane predajných miest – čo sú nevyhnutné podmienky na poskytovanie spoľahlivých služieb pre cestujúcich na zodpovedajúcej úrovni,“ povedala Petra Helecz zo spoločnosti ARRIVA.

V tejto profesii je
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: ARRIVA)

Mesačný plat až 1 500 eur

Od 15. novembra sú na cesty pripravené vyraziť úplne nové červené autobusy. Spoločnosť preto spustila veľkú náborovú kampaň, od ktorej si sľubuje príchod spoľahlivých ľudí. Vodiči a vodičky môžu počítať so stabilným pracovným miestom na nasledujúcich 10 rokov a taktiež s veľmi zaujímavým finančným ohodnotením. Ide o trvalý pracovný pomer.

Odmenu tvorí základná mzda 6,10 eura na hodinu a k tomu pohyblivá zložka a príplatky. Očakávaná priemerná mzda vodičov po zaučení tak dosiahne výšku 1 500 eur. Nad rámec mzdy dostanú vodiči vyplatené aj cestovné náhrady. Všetci zamestnanci spoločnosti ARRIVA majú navyše príspevok na doplnkové dôchodkové sporenie v treťom pilieri, finančné odmeny pri životných aj pracovných jubileách a ďalšie zamestnanecké benefity. V prípade potreby majú vodiči zabezpečené ubytovanie.

Čo musia spĺňať uchádzači?

Ideálny kandidát na pozíciu vodiča autobusu musí byť držiteľom vodičského preukazu skupiny D a kvalifikačnej karty vodiča. Podmienkou je vek minimálne 24 rokov, zdravotná a psychická spôsobilosť. Požadovaná je aj prax s vedením autobusu a prepravovaním cestujúcich. Vítanými vlastnosťami sú príjemné vystupovanie, prozákaznícky prístup, spoľahlivosť a zodpovednosť. Záujemcovia o prácu vodiča môžu svoj záujem potvrdiť vyplnením formulára na https://bit.ly/3lmwMwp alebo telefonicky na čísle 0915 188 881.

ZISTIŤ VIAC O PONUKE PRÁCE

Advertoriál pripravený v spolupráci s ARRIVA.

Viac o téme: AutobusVodičiBratislavský krajARRIVA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu