Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Štát zaplatí za poistencov menej: Vláda hodila zdravotníctvo cez palubu, tvrdí Hlas-SD

Vladimír Lengvarský Zobraziť galériu (2)
Vladimír Lengvarský (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Štát zaplatí za svojich poistencov v tomto roku menej. Vzhľadom na aktuálnu daňovú prognózu sa má platba za poistencov štátu znížiť o viac ako 232 miliónov eur na sumu 1,2 miliardy eur. Potvrdili to viaceré od seba nezávislé zdroje.

Šéf rezortu financií Igor Matovič (OĽANO) preto koncom septembra požiadal ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO) o viazanie rozpočtových prostriedkov v spomínanej sume, vyplýva z dokumentu, ktorý má TASR k dispozícii.

Ministerstvá financií a zdravotníctva zatiaľ na žiadosť o stanovisko nereagovali. Štát platí zdravotné poistenie napríklad za seniorov, deti, študentov, ženy na materskej či nezamestnaných.

Hlas-SD kritizuje zníženie platby za poistencov štátu o 232 miliónov eur

Mimoparlamentný Hlas-SD kritizuje zníženie platby za poistencov štátu. Tá by mala poklesnúť o 232 miliónov eur. Ako v pondelok uviedol poslanec Národnej rady (NR) SR a predseda mimoparlamentnej strany Peter Pellegrini, takýmto krokom "hodila vláda slovenské zdravotníctvo cez palubu".

Tlačová konferencia strany Hlas-SD
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Poukázal na dokument, v ktorom šéf rezortu financií Igor Matovič (OĽANO) koncom septembra požiadal ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO) o viazanie rozpočtových prostriedkov v spomínanej sume.

Pellegrini ministra zdravotníctva vyzval, aby sa Matovičovi postavil a tieto finančné prostriedky odmietol uvoľniť a zachoval výšku rozpočtu pre zdravotníctvo na takej úrovni, ako bola schválená v NR SR. Štát zaplatí za svojich poistencov v tomto roku menej. 

VšZP aktívne komunikuje s Ministerstvom zdravotníctva

Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) vie o tom, že platba za poistencov štátu má klesnúť. Ako za štátnu zdravotnú poisťovňu uviedla Eva Peterová, so svojím akcionárom - Ministerstvom zdravotníctva SR o tejto téme aktívne komunikujú. "Cieľom VšZP je za každých okolností pôsobiť tak, aby na celom Slovensku bola zabezpečená plnohodnotná zdravotná starostlivosť," ubezpečila.

Dôvera verí, že ide o nedorozumenie

Zdravotná poisťovňa (ZP) Dôvera predpokladá, že pri téme o znížení platby štátu za svojich poistencov ide o nedorozumenie, ktoré sa v najbližších dňoch vysvetlí. V reakcii to uviedol manažér odboru PR najväčšej súkromnej zdravotnej poisťovne Branislav Cehlárik. "Takýto krok by totiž v praxi veľmi vážne poškodil slovenské zdravotníctvo a následky by pocítili aj samotní pacienti," povedal.

Viac o téme: PoistenieZdravotníctvoVladimír Lengvarský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu