Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

AKTUÁLNE Viaceré okresy si pohoršili: Od pondelka budeme mať päť bordových okresov! Zelený je už len jeden

Vladimír Lengvarský Zobraziť galériu (4)
Vladimír Lengvarský (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Od pondelka (27. 9.) bude  v druhom stupni ohrozenia, teda v bordovej fáze, päť okresov. Červených bude 39 okresov a oranžových 34. Okres Dunajská Streda bude od pondelka v stupni monitoringu, teda v zelenej farbe.

Vláda SR na svojom stredajšom rokovaní schválila v rámci COVID automatu rozdelenie okresov podľa aktuálnej rizikovosti.

VIDEO Vladimír Lengvarský a Matej Mišík o aktuálnej epidemiologickej situácii

Situácia sa zhoršila v 19 okresoch, k bordových pribudol jeden: V časti krajov sa reprofilizujú lôžka pre COVID pacientov (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 14:12 V povinnom očkovaní zatiaľ Lengvarský nevidí veľký význam

Povinné očkovanie nie je témou dňa. Pripustil, že do budúcnosti to môže byť otázkou do diskusie. "Zatiaľ ale nevidím veľký význam v tom, aby sme nútili ľudí do niečoho, čo sami nechcú," skonštatoval Lengvarský. Ak by sa uvažovalo o povinnom očkovaní, minister opätovne spomenul vybrané skupiny – ako sú zdravotníci, učitelia či seniori.

Aktualizované 14:10 Denne sa očkuje okolo 1400 ľudí, je to málo

Riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Matej Mišík na stredajšej prezentácii aktuálnej epidemiologickej situácie informoval, že denne sa zaočkuje približne 1400 ľudí. "Znepokujúce je stále nízke číslo zaočkovanosti u kategórie 50+, ktorá je najrizikovejšou z pohľadu rizík a komplikácií ochorenia a nevyhnutnej hospitalizácie," uviedol Mišík v súvislosti s faktom, že počet nezaočkovaných sa v spomínanej vekovej skupine pohybuje okolo 770-tisíc.

Tlačová konferencia ministra zdravotníctva
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Mišík zároveň skonštatoval, že v zaočkovaní pretrvávajú vysoké regionálne rozdiely. Celkový počet zaočkovaných osôb prvou dávkou vakcíny je 2 426 450, druhú dávku vakcíny dostalo 2 233 955 ľudí.

Aktualizované 14:00 Situácia sa zhoršila v 19 okresoch, k bordových okresom pribudla Stará Ľubovňa. 

V časti krajov sa reprofilizujú lôžka pre COVID pacientov

V nemocniciach v Košickom, Prešovskom, Nitrianskom a Banskobystrickom kraji sa reprofilizujú lôžka pre pacientov s ochorením COVID-19. Po rokovaní vlády o tom informoval minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) s tým, že počet pozitívnych pacientov bude stúpať. Pandemická situácia sa podľa zástupcov rezortu zhoršuje. Budúci týždeň očakávajú 1000 prípadov denne.

Tlačová konferencia ministra zdravotníctva
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Nové rozdelenie okresov

V monitoringu (zelená farba) bude okres Dunajská Streda.

V stupni ostražitosti (oranžová farba) budú okresy Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Bratislava I - V, Detva, Galanta, Hlohovec, Komárno, Liptovský Mikuláš, Lučenec, Malacky, Medzilaborce, Michalovce, Nové Mesto nad Váhom, Nové Zámky, Partizánske, Pezinok, Piešťany, Poltár, Považská Bystrica, Prievidza, Púchov, Rimavská Sobota, Šaľa, Senec, Stropkov, Topoľčany, Trnava, Turčianske Teplice, Žiar nad Hronom a Zvolen.

V prvom stupni ohrozenia (červená farba) budú okresy Bánovce nad Bebravou, Brezno, Bytča, Čadca, Dolný Kubín, Gelnica, Humenné, Ilava, Kežmarok, Košice I - IV, Košice-okolie, Kysucké Nové Mesto, Levice, Levoča, Martin, Myjava, Námestovo, Nitra, Poprad, Prešov, Revúca, Ružomberok, Sabinov, Senica, Snina, Sobrance, Spišská Nová Ves, Svidník, Trebišov, Trenčín, Tvrdošín, Veľký Krtíš, Vranov nad Topľou, Žarnovica, Žilina a okres Zlaté Moravce.

V druhom stupni ohrozenia (bordová farba) budú okresy Bardejov, Krupina, Rožňava, Skalica a Stará Ľubovňa.
 

Viac o téme: VládaOkresyKoronavírusVladimír LengvarskýAktuálne covid opatrenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu