Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Pápež tu bude už o pár hodín: Na letisku ho privíta aj prezidentka Zuzana Čaputová

Pápež František Zobraziť galériu (6)
Pápež František (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Medichini)

BRATISLAVA - Slovenská republika sa počas návštevy pápeža Františka (12. - 15. 9.) stane na pár dní veľmi sledovaným bodom celosvetovej politiky. Uviedol to hovorca prezidentky SR Martin Strižinec.

Pripomenul, že hlava katolíckej cirkvi v poslednom období necestuje často, a preto bude o jej apoštolskú cestu na Slovensku pravdepodobne veľký záujem. Rovnako budú z celého sveta podľa Strižinca sledovať, ako to celé v súvislosti s pandémiou dopadne. Posledná návšteva pápeža na Slovensku sa uskutočnila v septembri 2003, vtedy do krajiny pricestoval už zosnulý Ján Pavol II.

Riaditeľ odboru protokolu Kancelárie prezidenta SR Roman Roth uviedol, že na každej návšteve slovenského predstaviteľa na úrovni hlavy štátu, či už to bol Ivan Gašparovič, Andrej Kiska alebo Zuzana Čaputová, bolo vždy tlmočené pozvanie na návštevu Slovenskej republiky. Zdôraznil, že pápeža na Slovensko pozývala pravidelne aj Konferencia biskupov Slovenska. "Prišiel čas, keď sa akceptovalo pozvanie a návšteva sa bude realizovať," poznamenal Roth.

Strižinec zopakoval, že pápež využije aj blízkosť Slovenska a Budapešti, kde sa v nedeľu (12. 9.) zúčastní na závere eucharistického kongresu. "Aj toto zrejme zohralo rolu pri rozhodovaní. Samozrejme, si treba uvedomiť, že to má závažný a veľký diplomatický rozmer. Slovensko sa stane veľmi sledovaným bodom celosvetovej politiky, pretože pápež necestuje až tak často," uzavrel hovorca prezidentky SR. Pápež František na septembrovej (12. - 15. 9.) návšteve Slovenska zavíta do Bratislavy, Košíc, Prešova a Šaštína. Stretne sa s troma najvyššími ústavnými činiteľmi, ale aj zástupcami židovskej či rómskej komunity. V Šaštíne je na programe svätá omša s homíliou Svätého Otca.  

Pápež František
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Medichini)

Svätý Otec sa má presúvať v papamobile v Šaštíne, Prešove a Košiciach

Presun pápeža Františka v papamobile je naplánovaný v utorok (14. 9.) v Prešove a Košiciach a o deň neskôr (15 .9.) v Šaštíne. Potvrdili to z Tlačovej kancelárie Konferencie biskupov Slovenska (TK KBS). "Svätý Otec by mal prechádzať papamobilom pred začiatkom verejných podujatí v Šaštíne, Prešove a v Košiciach," konkretizovala TK KBS. Riaditeľ odboru protokolu Kancelárie prezidenta SR Roman Roth poznamenal, že v Bratislave nie je predpokladaný presun papamobilom. Hlava katolíckej cirkvi sa tu bude presúvať medzi jednotlivými stretnutiami v kolóne.

Podľa hovorcu prezidentky Martina Strižinca dostať sa blízko k Svätému Otcovi v hlavnom mieste nebude úplne ľahké. "Všade, kde sa vyskytne, tak ide o pomerne malý priestor. Či už hovoríme o prezidentskej záhrade, kde ide o špecifické podujatie na pozvánky, alebo poobede na Rybnom námestí, kde sa stretne so židovskou komunitou. Takisto aj priestor pred Katedrálou svätého Martina je stiesnený a ľudia, ktorí tam budú prichádzať, sa museli takisto registrovať," vysvetlil Strižinec.

 Do príprav a opatrení počas návštevy sa zapájajú aj hasiči

Do príprav na návštevu pápeža Františka na Slovensku sa zapájajú aj hasiči. Počas samotného pobytu Svätého Otca v SR budú zabezpečovať požiarnobezpečnostné opatrenia. Monitoring ovzdušia, odber a analýzu prípadných podozrivých vzoriek budú vykonávať kontrolné chemické laboratóriá civilnej ochrany v súčinnosti s Hasičským a záchranným zborom (HaZZ). Informovala o tom Marta Fabianová z tlačového odboru Ministerstva vnútra (MV) SR.

Pápež tu bude už
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Hasičský a záchranný zbor)

"Hasiči spolu s technikou budú pripravení poskytnúť občanom adekvátnu pomoc a neodkladne zasiahnuť v prípade vzniku mimoriadnej situácie. Na hasičských staniciach v Bratislavskom, Trnavskom, Prešovskom kraji a Košickom kraji bol nariadený stopercentný početný stav príslušníkov zmenovej služby pre prípad nasadenia väčšieho množstva síl a prostriedkov Hasičského a záchranného zboru," priblížila Fabianová.

Hasiči spolupracujú tiež s organizátormi jednotlivých podujatí. Vykonali už preventívne protipožiarne kontroly v objektoch a priestoroch, v ktorých sa uskutočnia stretnutia a návštevy pápeža Františka. "Zúčastnili sa tiež na nácvikoch sprievodu autokolóny v spolupráci s Úradom pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií MV SR a útvarmi Policajného zboru," doplnila Fabianová.

Pápež tu bude už
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Hasičský a záchranný zbor)

V spolupráci s Ozbrojenými silami SR postavili hasiči dočasné premostenie cez rieku Torysa v meste Prešov, ktoré bude slúžiť pre návštevníkov. Dočasné premostenie bolo vytvorené ako peší koridor pre pútnikov, ktorí sa zúčastnia na liturgii so Svätým Otcom v mestskej športovej hale. V Šaštíne vybuduje Hasičský a záchranný zbor na základe požiadavky Policajného zboru dočasný tábor, ktorý bude slúžiť ako zázemie pre policajtov a záchranné zložky zabezpečujúce bezpečnostné opatrenia počas návštevy pápeža Františka.

Na zabezpečenie požiarnobezpečnostných opatrení budú nasadení aj členovia dobrovoľných hasičských zborov obcí, ktorí na základe dohody s organizátorom jednotlivých podujatí budú zabezpečovať protipožiarne hliadky v miestach konania sa podujatí. Nasadenie síl a prostriedkov HaZZ vyplynulo z požiadaviek Úradu pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií MV SR, Policajného zboru a z ustanovení zákona o ochrane pred požiarmi pre zabezpečenie podujatí, na ktorých sa zúčastňuje väčší počet osôb.

Pápež tu bude už
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Hasičský a záchranný zbor)

Využime návštevu pápeža na zahľadenie sa do svojho vnútra

Využime návštevu Svätého Otca a skúsme sa zahľadieť do svojho vnútra, vyzval ľudí premiér Eduard Heger (OĽANO) v sobotu, deň pred začiatkom oficiálnej návštevy pápeža Františka na Slovensku. Zároveň povzbudil ľudí na vzájomný rešpekt. Pápeža považuje Heger za silnú osobnosť a morálnu autoritu, ktorá spája.

"Vypočujme si jeho (pápežove) posolstvá a vpustime do svojich duší pokoj, nadhľad a pochopenie. Pozrime sa okolo seba a zamyslime sa, koľko mostov sme spálili namiesto toho, aby sme postavili nové. Nestavajme bariéry, ale skúsme ísť na to jednoduchou cestou, cestou vzájomného rešpektu," uviedol premiér vo videu na sociálnej sieti.

Pápež František je podľa Hegera človek zmieru. "Svojimi slovami a činmi vyzdvihuje to najlepšie, čo sa v nás nachádza. Nesie v sebe ľudskosť, lásku a pokoru," skonštatoval premiér. Odkázal tiež na jeho výrok o tom, že nikto nie je ostrov sebestačný a nezávislý od iných, a budúcnosť preto môžeme tvoriť len spoločne.

Pápež František počas septembrovej (12. - 15. 9.) návštevy Slovenska zavíta do Bratislavy, Košíc, Prešova a Šaštína. Stretne sa s troma najvyššími ústavnými činiteľmi, ale aj zástupcami židovskej či rómskej komunity. V Šaštíne je na programe svätá omša s homíliou Svätého Otca.

Svätého Otca privíta na letisku aj prezidentka 

Pápeža Františka privíta v nedeľu (12. 9.) popoludní na bratislavskom letisku aj prezidentka Zuzana Čaputová. Svätý Otec pricestuje na štvordňovú návštevu Slovenska. TASR o tom informoval hovorca prezidentky Martin Strižinec.

"Krátky uvítací ceremoniál na letiskovej ploche sa uskutoční o 15.30 h bezprostredne po prílete Svätého Otca na Slovensko," priblížil Strižinec. Na letisku by mal byť pri pápežovom príchode aj predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina), predseda vlády Eduard Heger (OĽANO) a ďalší ľudia.

Pápež tu bude už
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Kenzo Tribouillard, Pool via AP)

V pondelok (13. 9.) ráno privíta oficiálne Čaputová pápeža v areáli Prezidentského paláca. Súčasťou programu je ich osobné stretnutie, ale aj stretnutie pápeža s prezidentkinou rodinou. Svätý Otec sa tiež prihovorí stovkám ľudí z rôznych oblastí, či už spoločenskej, kultúrnej alebo politickej. V stredu 15. septembra počas prikázaného sviatku Sedembolestnej Panny Márie sa Čaputová zúčastní na omši pri Národnej svätyni v Šaštíne, kde bude mať Svätý Otec homíliu. Ide o posledný oficiálny bod apoštolskej cesty pápeža na Slovensku. Následne sa hlava katolíckej cirkvi presunie na letisko v Bratislave. Prezidentka bude prítomná aj pri odlete pápeža Františka naspäť do Vatikánu.

Pápež František na septembrovej (12. - 15. 9.) návšteve Slovenska zavíta do Bratislavy, Košíc, Prešova a Šaštína. Stretne sa s troma najvyššími ústavnými činiteľmi, ale aj zástupcami židovskej či rómskej komunity. V Šaštíne je na programe svätá omša s homíliou Svätého Otca.  

Viac o téme: PapamobilPápežPríchodSlovenskoFrantišek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu