Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Mimovládky sa dohodli s Kaliňákom

Robert Kaliňák
Robert Kaliňák (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Sme veľmi spokojní, dosiahli sme, čo sme chceli, povedala riaditeľka Nadácie Charty 77 Zuzana Szatmáry po dnešnom stretnutí Rady pre mimovládne organizácie (MVO) s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom.

Minister minulý rok predložil návrh zákona o spolkoch, ktorý MVO považovali za likvidačný. Szatmáry spresnila, že ich vzájomný nátlak vyústil do veľmi pozitívnej dohody. Na otázku novinárov, v čom minister Kaliňák ustúpil a v čom nie, Szatmáry stručne zhodnotila "ustúpili vo všetkom."

Legislatívna skupina odborníkov pri Rade vlády pre MVO vypracuje do dvoch týždňov protinávrh, resp. nový zákon podľa pravidiel, na ktorých sa dnes dohodli. "Jednoduchý, prostý, jasný, bude v ňom zapracovaný register MVO", uviedla Szatmáry a dodala, že registru sa teší, pretože už vyše desať rokov MVO tlačia na to, aby existoval. Druhou dôležitou vecou bude, že MVO budú môcť vyvíjať zárobkovú činnosť, ak peniaze, ktoré zarobia, použijú na účel, pre ktorý boli vytvorené.

Zuzana Szatmáry napokon skonštatovala, že "ak to prejde a dúfam, že áno, teda už viem, že áno, tak myslím, že všetci budú spokojní." Podľa Szatmáry legislatívna skupina odborníkov, ktorá vždy pri Rade vlády pre MVO existovala, "sem-tam nefungovala a to hovorím nielen o minulej, ale aj o predminulej vláde." Myslí si, že obnovenie jej činnosti bolo účinné, pretože ide o právnikov, ktorí sú všetci z MVO a teda vedia, čo je ten správny "bujón" potrebný na dobrú existenciu MVO, vedia ho dať do právnickej reči a litery zákona. Zároveň uviedla, že ministerstvo vnútra upozornili, že nie každá vláda je tu naveky, "aj oni môžu skončiť v treťom sektore, takže aj pre nich bude tento nový zákon dobrý." Predpokladá sa, že o dva týždne bude nový návrh zákona hotový.

Minister vnútra Robert Kaliňák potvrdil, že sa s Radou vlády pre MVO dohodli "už pred mesiacom a pol", podľa jeho slov teraz už len riešia procesné záležitosti, ako to celé prebehne. V novom stanovisku MV pred tromi týždňami potvrdil základné ciele, ktoré zákon mal a body, ktoré boli nedorozumením. "Uznávam, že v mnohých prípadoch boli za hranicou bežného výkladu, preto sme v najcitlivejších veciach, ktoré boli deklarované, ustúpili, resp. zmenili ich tak, aby boli pochopiteľné, prijateľné a aby neboli likvidačné, skôr naopak," spresnil.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu