Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Dôkazy o úplatku pre Pellegriniho majú trhlinu! Investigatívny novinár upozornil na rozpory vo výpovediach

František Imrecze a Michal Suchoba
František Imrecze a Michal Suchoba (Zdroj: TASR, minv)

BRATISLAVA - Vyšetrovanie úplatku pre Petra Pellegriniho má logické medzery. Myslí si to investigatívny novinár Adam Valček, ktorý v blogu upozorňuje na rozpory v tvrdeniach kajúcnikov Františka Imreczeho a Michala Suchobu. Na ich základe pritom NAKA obvinila známeho podnikateľa.

archívne video

Advokáti obvinených v kauze Mýtnik prišli na Prezídium policajného zboru, kde vypočúvajú ich klientov (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

Niektoré veci nesedia

Kľučovým vo výpovedi je miesto, kde sa mal úplatok riešiť. Podľa výpovedí to bolo v bratislavskom hoteli Carlton, kde sídli konzulát Monackého kniežatstva. Investigatívny novinár však v prípade našiel logické diery.

Podľa Adama Valčeka sa príbeh nemohol stať tak ako to opisujú spolupracujúci obvinení Suchoba a Imrecze. Monacké kniežatstvo tu v roku 2014 nesídlilo.

Podľa novinára Adama Valčeka však vo výpovediach Suchobu a Imreczeho nesedia niektoré veci. "Suchoba tvrdí, že na údajnú korupčnú schôdzku s Výbohom prišiel „do Carltonu do priestorov spoločnosti MiddleCap“. To isté tvrdí aj Imrecze, ktorý však opisuje, že išlo o „sídlo monackého konzulátu v hoteli Carlton“. Obaja teda inými slovami opisujú tie isté kancelárie, konzulát a Výbohova firma MiddleCap sú totiž na tom istom poschodí. Imrecze kanceláriu opísal veľmi podrobne. Vyšetrovateľom napríklad povedal, cez akú chodbu išiel na stretnutie, aký konferenčný stolík bol pri gauči a podobne, čo vylučuje možnosť, že si priestory zamenil s inými," píše Valček na svojom blogu. 

Problémom ale podľa neho je, že v skutočnosti  žiadne také priestory, aké opisuje Imrecze a Suchoba, v roku 2014 neexistovali, pretože Výboh ani monacký konzulát vtedy nesídlili v komplexe Carlton. "Priestory na 6. poschodí boli v roku 2014 prázdne, dlhodobo neboli v užívaní. Priestory neboli prístupné pre žiadnych nájomcov," povedal pre blog Juraj Kostický, výkonný riaditeľ spoločnosti Carlton Property, ktorá ich vlastní a prenajíma. 

Okrem priestorov podľa Valčeka nesedia ani iné veci vo výpovediach spolupracujúcich obvinených. "Imrecze tvrdí, že Pellegrini si mal úplatok vypýtať za „podporu a sfinalizovanie legislatívneho procesu“ k virtuálnej pokladnici. Ibaže v čase, keď sa o zákone finalizovali dokončovali rokovania napríklad s podnikateľmi, tak Pellegrini z ministerstva financií odchádzal. Nahradil Dušana Čaploviča vo funkcii ministra školstva. Na prvý pohľad nie zrejmé ani to, prečo by vôbec Suchoba platil úplatok „za sfinalizovanie legislatívneho procesu“ niekedy v roku 2014 a nepočkal na sfinalizovanie tohto procesu, hoci sa mohol skomplikovať – parlament totiž o zákone k virtuálnej pokladnici definitívne rokoval až 30. októbra a ešte ostávalo odobrenie vtedajším prezidentom Andrejom Kiskom, ktorý mohol zákon vrátiť na opätovné prerokovanie parlamentu (Kiska nakoniec zákon podpísal, ale až 18. novembra 2014)," dodal Valček.

NAKA vyšetruje úplatok

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) obvinil v rámci  akcie Mýtnik III dovedna osem osôb z korupčnej trestnej činnosti. Vo výpovediach spolupracujúcich obvinených sa spomína aj meno expremiéra Petra Pellegriniho.

V kauze Mýtnik III je obvinených osem osôb zo zločinu príjímania úplatku. Ide o Radka Kuruca, Lenku Wittenbergerovú, Denisu Židovú, Kornéliu Černú, Daniela Čecha, Miroslava Výboha, Michala Suchobu a Františka Imreczeho. Práve Imrecze začala spolupracovať s políciou.

Vtedajší štátny tajomník Ministerstva financií bol Peter Pellegrini. Úplatok mal byť za podporu legislatívneho procesu a jeho sfinalizovanie v súvislosti so zavedením projektu virtuálnej registračnej pokladnice od spoločnosti Allexis s.r.o. pre Finančnú správu.

Viac o téme: Obvinenie Miroslav VýbohFrantišek ImreczeMýtnikMIchal Suchoba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu