Sobota25. máj 2024, meniny má Urban, zajtra Dušan

Na Slovensku dnes namerali 19 stupňov!

Teplé slnečné počasie vylákalo už v nedeľu na Dunajskú hrádzu v Petržalke niekoľko rekreačných cyklistov a korčuliarov.
Teplé slnečné počasie vylákalo už v nedeľu na Dunajskú hrádzu v Petržalke niekoľko rekreačných cyklistov a korčuliarov.

BRATISLAVA - Na Slovensku padli v pondelok 18-ročné teplotné rekordy. V Košiciach namerali 15 stupňov Celzia, čo podľa Rastislava Čičmanca zo Slovenského hydrometeorologického ústavu prekonalo rekord z rovnakého dňa roku 1989 v hodnote 14,3 stupňa.

Najteplejšie bolo v Bratislave a Lučenci, kde sa teplota vyšplhala až na 19 stupňov Celzia. Doterajší bratislavský rekord bol pritom 15,9 stupňa.

"V Bratislave bol prekonaný rekord z roku 1997, ostatné sú z rokov 1990 alebo 1989. Košice a Kamenica nad Cirochou, tam sú tie najstaršie," povedal ČTK Čičmanec. Obyvatelia Piešťan si dnes užívali jarných 18,5 stupňa Celzia, na Sliači bolo rekordných 17,8 stupňa, v Žiline 16,2 stupňa.

Zimné počasie prišlo na Slovensko vlani v novembri, jeho krátkodobý návrat však meteorológovia po poslednom oteplení ešte očakávajú. Podľa Čičmanca už v utorok bude o stupeň - dva chladnejšie, prísť má oblačnejšie počasie a zrážky.

Neobvykle teplé počasie podľa meteorológa už onedlho vystriedajú nočné mrazy. Predpovedajú ich na 6. až 7. marca, keď teploty pravdepodobne klesnú na mínus jeden až mínus päť stupňov Celzia v noci, cez deň vystúpia na najviac päť stupňov. "Mohol by to byť taký menší návrat zimy, ale to len prechodne, dva dni," povedal Čičmanec. Hoci sa astronomická jar začína okolo 21. marca, podľa neho vpády studeného vzduchu môžu prísť aj v apríli.

V posledných rokoch bolo na Slovensku viac teplých zím, napríklad začiatkom roka 2004 a vlani. Minulý rok tiež priniesol rekordne teplé leto na Slovensku, keď bolo po prvý raz v histórii merania viac ako 40 stupňov Celzia.

Teplá zima by sa mala priaznivo odraziť na nižších nákladoch domácností za vykurovanie. S úsporami môžu rátať aj cestári, ktorí nemusia minúť na vozovky toľko posypového materiálu ako v minulosti. Naopak, straty zaznamenali niektoré lyžiarske a turistické strediská. Počasie tiež mätie sťahovavých vtákov, v Tatrách sa už budia svište.

Nárast teplôt podľa vedcov spôsobuje globálne otepľovanie, ku ktorému prispel rozvoj priemyslu. Niektorí klimatológovia tvrdia, že snehová pokrývka bude v budúcnosti v nižších polohách zriedkavá. Najchladnejšiu zimu na Slovensku meteorológovia zaznamenali v rokoch 1928 až 1929, keď bolo na juhu Slovenska v Hurbanove v priemere -5,8 stupňa Celzia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu