Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Leteckí záchranári už za tmy zachraňovali skialpinistu

(Zdroj: SITA)

POPRAD - Záchranári Leteckej záchrannej zdravotnej služby (LZZS) Air Transport Europe (ATE) Poprad len krátko pred 21:00 ukončili záchrannú akciu vo Vysokých Tatrách, kde pomáhali zranenému 46-ročnému skialpinistovi Romanovi R. z Tatranskej Lomnice.

Lyžiar sa spúšťal centrálnym žľabom na Sennú kopu pod Slavkovským štítom, pričom si zlomil dolnú končatinu. Zachránil ho mobilný telefón, ktorým privolal priateľa a vrtuľník LZZS ATE. Pilot vrtuľníka s pomocou špeciálnych okuliarov na nočné videnie v úplnej tme našiel v horskom teréne zraneného lyžiara. K zranenému skialpinistovi spustil s pomocou žeriavu záchranára a lekára. Zraneného muža po ošetrení dopravili záchranári na palubu vrtuľníka a previezli ho do popradskej nemocnice.

Posádky LZZS ATE už dva roky používajú okuliare na nočné videnie, ktoré pilotovi umožňujú za priaznivých letových a poveternostných podmienok záchranu ľudí aj vo vysokohorskom teréne. V oprávnených prípadoch všetky lety na záchranu života hradia zdravotné poisťovne. "Ľudia, ktorí aj v noci potrebujú rýchlu lekársku pomoc, sa nemusia obávať volať Leteckú záchrannú zdravotnú službu na telefónne číslo dispečingu 18155," informoval SITA hovorca LZZS ATE Poprad Pavol Svetoň.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu