Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

Politici odmietajú Kosovo, lebo sa obávajú Maďarov

Grigorij Mesežnikov
Grigorij Mesežnikov

BRATISLAVA - Podľa politického analytika Grigorija Mesežnikova možno odmietavé stanovisko Slovenska k nezávislému Kosovu vysvetľovať historickými príčinami.

„Prevažná väčšina slovenských politikov sa obáva autonomistických snáh maďarskej menšiny. Okrem toho tradične zohrajú svoju rolu aj sympatie, ktoré Slováci prechovávajú voči Srbom. Ich postoj posmeľuje aj skutočnosť, že ďalších päť krajín Európskej únie zastáva podobné stanovisko,” skonštatoval pre sobotňajšie vydanie maďarského denníka Népszabadság Grigorij Mesežnikov.

Népszabadság tiež cituje slovenského prezidenta Ivana Gašparoviča, podľa ktorého Slovenská republika nemôže uznať jednostranne deklarovanú nezávislosť Kosova, kým platí rezolúcia č. 1244, i premiéra Roberta Fica, podľa ktorého Bratislava nepodporí nezávislosť predmetného teritória, pokiaľ sa jeho medzinárodno-právny štatút nezmení.

Mienkotvorný denník uvádza aj slová vicepremiéra Dušana Čaploviča o tom, že Kosovo považuje za "Drogovo" a neobchádza bez komentára ani slová Jána Slotu o tom, že terajšia situácia okolo Kosova môže posmeliť aj iné menšiny v ich separatistických snahách.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu