Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Máme ďalšie prípady DELTA variantu: Riziko nákazy je veľké! Situácia sa zhoršuje aj v okolitých krajinách

Vladimír Lengvarský Zobraziť galériu (9)
Vladimír Lengvarský (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Slovensko je stále zelené, pravidlá na hraniciach zostávajú rovnaké. Informoval dnes minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Aj z toho dôvodu sa nemenilo nič ani na rokovaní vlády. Problémom je však situácia v okolitých krajinách. Aj na Slovensku identifikovali ďalšie prípady delta variantu

Počet prípadov nového koronavírusu rastie najmä v obľúbených dovolenkových destináciách Slovákov. Riziko nákazy je preto veľké. V stredu na to upozornil šéf Inštitútu zdravotných analýz (IZA) Matej Mišík s tým, že epidemiologická situácia na Slovensku je podobná ako minulý týždeň. Podľa Úradu verejného zdravotníctva sa očkáva, že počet prípadov bude rásť. 

Slovensko je stále zelené, pravidlá sa nemenia, situácia sa zhoršuje v okolitých krajinách (Zdroj: Topky/Vladimír Anjel)

Potvrdili ďalšie prípady delta variantu

Na Slovensku rutinným sekvenovaním potvrdili ďalších 72 nových výskytov delta variantu koronavírusu. "Väčšinu prípadov, teda 63 %, tvoril import zo zahraničia (krajiny EÚ aj mimo nej, vrátane obľúbených turistických destinácií)," informovala horovkyňa ÚVZ SR Daša Račková. 

Na Slovensku potvrdili ďalšie prípady delta variantu, prevažne sa objavili u nezaočkovaných (Zdroj: Topky, ÚVZ SR)

Galéria: Aktuálna situácia k 21. júlu

Máme ďalšie prípady DELTA
Zobraziť galériu (9)

"Ďalej išlo o úzke kontakty týchto osôb a vyskytli sa aj prípady bez cestovateľskej anamnézy (neboli v zahraničí ani neboli v kontakte s osobami, ktoré prišli zo zahraničia). Delta variant sa potvrdil prevažne u neočkovaných ľudí," skonštatovala. 

Očakáva sa rast prípadov delta variantu

Celkovo na Slovensku od júna 2021 (od prvého potvrdeného delta variantu) laboratórne potvrdili 107 prípadov. "Hoci v súčasnosti na Slovensku ešte mierne prevažuje alfa variant, môžeme očakávať ďalší rast podielu delta variantu. Vzhľadom na rýchlosť šírenia delta variantu môže na význame naberaťkomunitné šírenie," uviedla Račková. 

Máme ďalšie prípady DELTA
Zobraziť galériu (9)

Pravidlá sa nateraz nemenia

Dobrou správou je, že mierne klesol počet hospitalizovaných. Všetky okresy zostávajú v zelenej fáze a pravidlá sa nateraz nemenia. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) tiež avizoval, že v prípade, ak v najbližších dňoch prijme parlament novelu zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, mohli by sa napríklad upraviť pravidlá pre vstupy na podujatia pre zaočkovaných.

Máme ďalšie prípady DELTA
Zobraziť galériu (9)

Nevylúčil ani možnosť, že časom bude potrebné dať sa preočkovať treťou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Najvyššiu zaočkovanosť zatiaľ registruje rezort zdravotníctva v Bratislavskom kraji. Očkovacia kampaň by sa mala zameriavať najmä na ľudí nad 50 rokov. Šéf rezortu zdravotníctva tiež avizoval, že predmetom rokovaní bude aj otázka preplácania PCR testov.

Máme ďalšie prípady DELTA
Zobraziť galériu (9)

Ak prejde návrh o COVID preukazoch, potešia sa i športovci

V prípade, že v piatok (23. 7.) prejde v parlamente novela zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, podľa ktorej by sa malo pri tvorbe protipandemických opatrení prihliadať na digitálny COVID preukaz, potešia sa aj športoví fanúšikovia a kluby. Minister zdravotníctva naznačil, že sa má zvyšovať povolená kapacita divákov na hromadných podujatiach vrátane tých športových.

Máme ďalšie prípady DELTA
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Novelizovaný zákon je legislatívny podklad, aby zaočkovaní mohli navštevovať podujatia vo väčšej miere, je na to pripravovaný aj COVID automat," potvrdil Lengvarský. Konkrétna úprava počtov je ešte podľa jeho slov otázkou diskusií. "Sú návrhy na obe strany, zaočkovaní neobmedzene alebo určité fixné počty násobne väčšie ako doteraz, ale o tom bude ešte hovoriť vo štvrtok (22. 7.) konzílium," povedal Lengvarský.

Máme ďalšie prípady DELTA
Zobraziť galériu (9)

V súčasnej fáze monitoringu je podľa aktuálneho COVID automatu povolený na štadiónoch maximálny počet 1000 divákov v exteriéri a 500 v interiéri. Na mimoriadnej schôdzi Národnej rady (NR) SR, ktorá sa má začať v piatok (23. 7.), bude opätovne predložená novela zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, pri ktorej boli v koalícii nezhody.

Máme ďalšie prípady DELTA
Zobraziť galériu (9)

Novela predpokladá, že Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR by mal pri tvorbe protipandemických opatrení prihliadať na digitálny COVID preukaz. Ten má informovať, či osoba bola zaočkovaná proti ochoreniu COVID-19, negatívne testovaná alebo ochorenie prekonala. Primárne teda podľa hovorkyne ministerstva zdravotníctva Zuzany Eliášovej hovorí o výhodách pre zaočkovaných pri návšteve hromadných podujatí a prevádzok.

Príznaky delta variantu

Príznaky delta variantu sa podobajú skôr na chrípku, nádchu či alergiu, pri miernych príznakoch sa podobajú na prechladnutie. Typickým symptómom je bolesť hlavy, bolesť hrdla, výtok z nosa a zvýšená teplota či horúčka. Strata chuti a čuchu už nebýva tak častým prejavom, vyskytnúť sa môžu hnačky. Deltou sa častejšie infikujú mladšie osoby, ktoré môžu ľahšie príznaky podceniť a výrazne infekčnejší variant vírusu šíriť ďalej.

Máme ďalšie prípady DELTA
Zobraziť galériu (9)

Najúčinnejšiou ochranou proti COVID-19 je očkovanie. Dôležité je rešpektovať nastavené opatrenia na hraniciach aj vo vnútri krajiny. Treba tiež dodržiavať najzákladnejšie preventívne pravidlá - prekrytie horných dýchacích ciest, dodržiavanie odstupu od iných ľudí a dôsledná hygiena rúk.
Pozitívne vzorky na SARS-CoV-2 sekvenujú na Slovensku Úrad verejného zdravotníctva SR, Biomedicínske centrum SAV a Vedecký park Univerzity Komenského v Bratislave.

Viac o téme: SituáciaNákazaSlovenskoKoronavírusVladimír LengvarskýDelta variant
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu