Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Katolícki biskupi odsúdili antikoncepciu

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Katolícki biskupi v pastierskom liste odsúdili antikoncepciu. Zdôraznili, že sexuálna stránka človeka nie je len biologickou otázkou.

Podľa nich sex je veľmi dôležitý, ale nezohráva prvé miesto pri budovaní šťastného manželstva. Pastiersky list sa číta v katolíckych kostoloch túto nedeľu. Biskupi vyzvali veriacich, aby obnovili zmýšľanie a správanie v oblasti manželstva a rodiny, ako aj sexuálnej morálky. Rodičia a vychovávatelia majú viesť deti a mládež ku kresťanskému a zodpovednému postoju a zmýšľaniu o sexuálnej stránke človeka.

Sexuálna stránka človeka je podľa biskupov Bohom chcená a stvorená. Nič na svete nie je bez cieľa. "Treba sa teda pýtať, aký cieľ dal ľudskej sexualite? Odpoveď dáva rozum nezaťažený vášňou, aj Sväté písmo. Sú tu dve odpovede. Prvou je podávanie ľudského života z pokolenia na pokolenie. Druhá, podľa dôležitosti rovnaká odpoveď je vytvorenie najužšieho a najvnútornejšieho spoločenstva medzi mužom a ženou," píšu biskupi v liste. To sa podľa nich môže stať len v nerozlučnom manželstve.

Biskupi pripomínajú, že odovzdávanie života sa má podľa Božieho plánu uskutočňovať len v manželstve. "A len manželstvom sa môže uskutočniť hlboké sebadarovanie dvoch osôb, muža a ženy, čoho vonkajším vyjadrením je aj sebadarovanie v sexuálnom živote," zdôraznili. Zároveň upozorňujú, že manželstvo pre kresťanov je aj sviatosťou. Silou milosti sa upevňuje to, čo má byť pevné aj podľa prírody, skrášľuje sa to, čo je krásne samo osebe.

Sexuálna stránka človeka nie je podľa biskupov len biologickou otázkou, ale týka sa celej osoby človeka, ktorý je aj duchovne založený. Iba spojenie oboch týchto stránok dáva manželom poznať, prežiť a vážiť si dar, ktorý dostali od Stvoriteľa, konštatujú biskupi. "Oddeliť telesný a osobnostný pohľad na sex je veľká nezodpovednosť. Je to veľké ochudobnenie a uprednostnenie iba toho, čo prináša chvíľkový telesný zážitok," zdôraznili v liste.

Predmanželská čistota zohráva veľmi dôležitú rolu v príprave na manželstvo. "Ak sa mládenec a deva zamerajú na seba eroticky, nemôžu poznať svoje povahové vlastnosti. Tie sa im potom stanú prekážkou harmonického manželstva. Sex je veľmi dôležitý, ale nezohráva prvé miesto pri budovaní šťastného manželstva," upozornili. Skôr sa podľa biskupov vyžaduje harmónia vo vyšších sférach spolužitia a vo vyšších hodnotách.

V harmonickom manželstve zohráva podľa biskupov veľkú úlohu aj zodpovedný postoj k rodičovstvu. Poslaním manželstva je sprostredkovať život deťom a vychovávať ich aj ako dobrých občanov aj ako Božie deti, ktoré v Cirkvi nachádzajú cestu spásy. "Antikoncepcia redukuje komunikáciu manželov iba na vonkajšie okolnosti, ohrozuje ich dôverný vzťah a narúša ich vnútornú jednotu. Z teologického hľadiska je antikoncepcia vážnym porušením Božieho poriadku vloženého do manželstva. Ešte viac treba odsúdiť antikoncepciu, ktorá účinkuje až po počatí a bráni embryu rozvíjať sa v materskom lone. Tá pôsobí už abortívne. Sem treba dnes zaradiť aj všetky medikamenty, ktoré sa podávajú pod titulom antikoncepcie," zdôraznili biskupi.

Cirkev od svojho počiatku podľa biskupov plnila a plní aj dnes svoje poslanie byť učiteľkou a vychovávateľkou, lebo tým ju poveril sám jej Zakladateľ. Dokázala vybudovať kultúru ducha a rodinu presadiť ako centrálnu záležitosť štátneho spoločenstva. Kresťanské rodiny boli vždy kolískami veľkých osobností národa, kultúry, vedy a umenia. Biskupi tiež upozornili veriacich, že v súčasnej dobe sa istá skupina ľudí pokúša zaviesť na školách sexuálnu výchovu v úplnom rozpore s kresťanským a vôbec vážnym ľudským postojom k sexualite. "Upozorňujeme rodičov, aby sa zaujímali o to, čo sa ich deti v škole učia v tejto súvislosti. Medzinárodné dohody zaručujú rodičom právo na výchovu svojich detí v ich filozofickom a náboženskom svetonázore. Nikto, ani štát ani škola, im to nemôže uprieť," zdôraznili.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu