Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

KORONAVÍRUS Smer odštartuje jeseň poriadne zostra: Na Deň ústavy chystajú veľký protivládny protest!

Robert Fico oznámil protest na Deň ústavy.
Robert Fico oznámil protest na Deň ústavy. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Predseda opozičného Smeru má už plné zuby vládnych opatrení a opätovne sa pre opatrenia obracia na Ústavný súd, no to nie je všetko. Ako veľkú odpoveď na najnovšie kroky kabinetu Eduarda Hegera avizuje šéf Smeru veľký protivládny protest presne na Deň ústavy - 1. septembra.

Predseda Smeru Robert Fico kritizuje postup vlády Slovenskej republiky, ktorá diskriminuje občanov SR tým, že ich núti do očkovania. "Žiadna vláda v histórii moderného Slovenska neprejavila toľko neúcty a ignorancie k Ústavnému súdu a základným ľudským právam," konštatuje šéf opozičného Smeru Fico.

Smeru došla trpezlivosť a Robert Fico avizuje na 1. septembra veľký protivládny protest (Zdroj: Facebook/Robert Fico)

Vyhláškami podľa Smeru nútia ľudí k očkovaniu

Najskôr to podľa nich bolo 9. júla 2021, kedy vláda prijala prostredníctvom hlavného hygienika vyhlášku, na základe ktorej sa snažila nútiť ľudí k očkovaniu a každá osoba, ktorá sa vracala naspäť na Slovensko musela absolvovať 14 dňovú karanténu, ktorú mohla ukončiť len PCR testom po 5 dňoch karantény. "Túto vyhlášku sme atakovali na Ústavnom súde, pretože sme ju celú považovali za diskriminačnú a opierali sme sa o mnohé medzinárodné predpisy. Ústavný súd nám dal za pravdu, pretože videl v tejto vyhláške porušovanie základných práv a slobôd. Vláda však namiesto toho, aby rešpektovala rozhodnutie Ústavného súdu, drzo a s veľkou mierou ignorancie prijíma 19. júla opätovne vyhlášku cez Úrad verejného zdravotníctva, ktorá v podstate kopíruje to, čo Ústavný súd pozastavil," hovorí vo videu šéf Smeru. 

Sme zase tam, kde sme boli, tvrdí Fico

To podľa predsedu Smeru znamená, že opäť platí stav, kedy každý kto nie je zaočkovaný a vracia sa zo zahraničia naspäť na Slovensko musí ísť do 14 dňovej karantény, z ktorej môže ísť von len vtedy, ak si po 5 dňoch urobí PCR a test a týmto testom sa preukáže. Minister zdravotníctva v novej verzii vyhlášky dokonca podľa Smeru ešte viac pritlačil na bežných ľudí a rozšíril paletu údajnej diskriminácie. "Nám preto neostáva nič iné, ako sa opätovne obrátiť na Ústavný súd a to sme aj urobili. Spracovali sme kvalifikovaný právny návrh, ktorý bol podpísaný potrebným počtom poslancov NR SR a doručený na Ústavný súd. Veríme, že tak ako to bolo pri prvej vyhláške, aj pri tejto vyhláške Ústavný súd okamžite pozastaví účinnosť," pokračuje Fico. 

Ten tiež dopĺňa, že "nikoho predsa nemožno nútiť, aby sa očkoval. Medzinárodné predpisy hovoria úplne jasne, že existuje právo na očkovanie, nie povinnosť očkovania. Nesmieme vytvárať dve kategórie ľudí – zaočkovaní a nezaočkovaní – s tým, že zaočkovaní budú mať určité výhody, ktorými sa potom obmedzujú tí ľudia, ktorí zaočkovaní nie sú."

Pretiekol im pohár a chystajú veľkú protestnú akciu

Smeru podľa všetkého už pretiekol pohár a Fico oznámil zásadnú udalosť. "Nám už končí všetka trpezlivosť. Aj napriek tomu využívame všetky dostupné právne možnosti, ktoré sú nakoniec ignorované, alebo zmarené rovnako, ako to bolo v prípade referenda, ktoré politicky zmarili prostredníctvom prezidentky SR. Neostáva nám nič iné, len ísť do verejných protestov. Plánujeme ako odpoveď na túto hrubú mieru ignorancie zo strany vládnej koalície veľký protivládny protest, ktorý sa uskutoční 1.septembra tohto roku na príznačný Deň Ústavy. Verím, že ľudia na Slovensku príjmu naše pozvanie, pretože musíme začať kričať podstatne hlasnejšie. Takáto deštrukcia právneho a sociálneho štátu v histórii moderného Slovenska ešte nikdy nebola,“ uzavrel.

Viac o téme: Protest1. septemberRobert FicoSmer-SD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu