Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Búrky ešte nepovedali posledné slovo: POZOR si dajte aj v nedeľu! Ohrozené sú takmer všetky okresy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Silné búrky s krúpami môžu v okresoch Ružomberok, Malacky, Tvrdošín a Liptovský Mikuláš spôsobiť prívalové povodne. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal pre tieto okresy výstrahy druhého stupňa.

Zvýšená výstraha v prípade búrok platí predbežne do 15.00 h, v prípade možného vzniku prívalovej povodne ešte o hodinu dlhšie. "Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch," upozorňujú meteorológovia.


Meteorológovia varujú: Na Slovensku hrozia BÚRKY s krúpami aj intenzívne lejaky!


Aktualizované 19:31 Búrky s krúpami sa môžu takmer na celom území Slovenska vyskytnúť aj v nedeľu (18. 7.). Na svojom webe o tom informoval Slovenský hydrometeorologický ústav. Najnižší stupeň výstrahy má platiť od 10.00 do 22.00 h vo všetkých okresoch s výnimkou Michaloviec, Sobraniec a Trebišova.

"S búrkami môžu byť spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 až 40 milimetrov a nárazy vetra rýchlosť 18 až 23 metrov za sekundu (65 až 85 kilometrov za hodinu)," spresnili meteorológovia.

Vysoké teploty do 33 alebo 34 stupňov Celzia sa môžu v nedeľu od 14.00 do 18.00 h vyskytnúť v takmer celom Košickom kraji a tiež v okresoch Lučenec, Revúca, Rimavská Sobota, Humenné, Snina a Vranov nad Topľou.

Aktualizované 17:07 Meteorológovia zvýšili stupeň výstrahy pred silnými búrkami s krúpami najmä pre okresy stredného a juhozápadného Slovenska. V týchto oblastiach platí v sobotu do 19.30 h. 

Druhý stupeň výstrahy vydali pre celý Banskobystrický kraj, väčšinu Nitrianskeho kraja a pre okresy Dunajská Streda i Galanta. "S búrkami môžu byť spojené prívalové zrážky s úhrnmi 40 až 60 milimetrov a nárazy vetra s rýchlosťou 18 až 25 metrov za sekundu (65 až 90 kilometrov za hodinu)," spresnil SHMÚ. 

Búrky ešte nepovedali posledné
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SHMÚ)

Aktualizované 15:58 Aktuálne! Búrka s krúpami a veľké množstvo vody na diaľnici medzi Zvolenom a Žiarom nad hronom.

Búrky ešte nepovedali posledné
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SHMÚ)

Pre okres Malacky platia zvýšené výstrahy do 16.30 h. V prípade okresu Ružomberok upozorňujú na prívalové povodne ešte o polhodinu dlhšie. "S búrkami môžu byť spojené prívalové zrážky s úhrnmi 40 až 60 milimetrov a nárazy vetra s rýchlosťou 18 až 25 metrov za sekundu (65 až 90 kilometrov za hodinu)," dodal SHMÚ.

Okrem toho v sobotu až do 22.00 h platí najnižší stupeň výstrahy pred búrkami s krúpami pre celé Slovensko, s výnimkou krajného východu. Na vysoké teploty upozorňuje SHMÚ do 18.00 h v okresoch Sobrance, Michalovce a Trebišov.

"V našej oblasti sa dnes nachádza veľmi vlhký vzduch a zároveň slabne prúdenie, čím slabne aj pohyb búrok. To sú faktory, ktoré výrazne zvyšujú pravdepodobnosť vysokých úhrnov zrážok," spresnili meteorológovia na sociálnej sieti. Aktuálne už na západnej polovici územia vznikajú búrky a najslabšie prúdenie je v severnej časti Slovenska, kde sú búrky stacionárnejšie. "Zajtra prúdenie ešte zoslabne a riziko prívalových zrážok je tak ešte vyššie," upozornili.

Viac o téme: PovodnePočasieBúrkySHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu