Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Rezort zahraničia naďalej trvá na odporúčaní: Ľudia, TOTO radšej nerobte!

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok. Zobraziť galériu (3)
Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok. (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR naďalej odporúča necestovať do zahraničia. Odvoláva sa na aktuálnu situáciu vo svete v dôsledku pandémie nového koronavírusu a šírenie delta variantu vírusu. Informoval o tom komunikačný odbor slovenského rezortu diplomacie.

"Z dôvodu nepredvídateľného a rýchlo sa meniaceho vývoja prijímaných protipandemických opatrení vo svete sa občan SR v prípade vycestovania do zahraničia vystavuje riziku obmedzenia možností návratu zo zahraničia alebo ďalším komplikáciám pri cestovaní," upozorňuje ministerstvo.

Rezort zahraničia naďalej trvá
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Vyzýva na zváženie osobného rozhodnutia o cestovaní mimo SR za akýmkoľvek účelom. Aktuálna situácia, v prípade vzniku stavu núdze, môže podľa rezortu diplomacie podstatne skomplikovať a predĺžiť dobu nevyhnutnú na poskytnutie konzulárnej asistencie zo strany príslušných zastupiteľských úradov SR.

Dovolenka autom očami dopravného experta: VIDEO 5 rád, ktoré pomôžu každému vodičovi

Pripomína tiež, že maximálny dôraz treba klásť na uzatvorenie kvalitného cestovného poistenia, venovať zvýšenú pozornosť dátumu platnosti cestovných dokladov, ako aj vytvoreniu dostatočnej finančnej rezervy pre prípad núteného predĺženia pobytu v zahraničí. Na pamäti treba mať tiež aktuálne obmedzenia na hraniciach a podmienky vstupu do krajín.  

Rezort zahraničia naďalej trvá
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

V prípade núdze v zahraničí sa môžu Slováci obrátiť na zastupiteľský úrad SR akreditovaný pre konkrétny štát, v ktorom sa občan nachádza, alebo na Konzulárne informačné centrum/Diplomatickú službu Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky (+421 2 5978 5978). Pri cestovaní do zahraničia je občanom odporúčané využiť službu dobrovoľnej elektronickej registrácie na webovej stránke ministerstva.

Viac o téme: ZahraničieMinisterstvo zahraničiaCestovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu