Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Slovenský unikát: Z oltára sa pozerá satan

V Ivanke majú nad oltárom obraz, na ktorom je zobrazený satan (vpravo). Zobraziť galériu (2)
V Ivanke majú nad oltárom obraz, na ktorom je zobrazený satan (vpravo).

IVANKA PRI NITRE - Unikát, ktorý zrejme na Slovensku nemá obdobu. V Kostole svätého Martina je na hlavnom obraze nad oltárom zobrazený satan! Okrem ukrižovaného Ježiša majú tak veriaci pri bohoslužbách pred očami aj zlo z pekla.

"Na obraze nad oltárom je zobrazený svätý Martin na smrteľnej posteli, ktorý sa snaží zmieriť rozhádaných mníchov. Pri tom, ako zomieral, sa mu zjavil diabol a snažil sa ho presvedčiť, aby ich nechal na pokoji. On mu vraj posunkom i slovami odkázal, aby sa stratil,“ vysvetlil motív obrazu Jozef Gál z obecného zastupiteľstva.

„Podľa mojich informácií je to v nitrianskej diecéze jediný obraz v kostole, na ktorom je zobrazený satan. Je však celkom možné, že je to aj slovenský unikát,“ doplnil miestny farár Stanislav Kašovic. Kostol v Ivanke pri Nitre má však ešte jednu raritu - vitráž od národného umelca Vincenta Hložníka. „Ako sa k nám dostala, nikto nevie, pretože o tom nie sú žiadne dokumenty,“ vysvetľuje Gál.

V kostole je ešte jedna vitráž (okno poskladané z farebných skiel) venovaná ľuďom z Ivanky, ktorí padli v prvej svetovej vojne. Sú tam vyobrazené všetky mená, tiež znaky Maďarska, Rakúska, turecký polmesiac a hviezda aj znak Československa.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu