Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Nájomníci z reštituovaných bytov protestovali pred Úradom vlády

Približne 200 ľudí protestovalo pred Úradom vlády. Zobraziť galériu (3)
Približne 200 ľudí protestovalo pred Úradom vlády. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Zhruba dvesto obyvateľov reštituovaných domov dnes protestovalo pred Úradom vlády proti návrhu zákona, podľa ktorého by mala mať len časť z nich po deregulácii nájomného nárok na náhradné bývanie. Pôvodne sa mal kabinet zaoberať návrhom zákona o ukončení niektorých nájomných vzťahov už dnes, materiál však z programu rokovania nakoniec vypustili.

Premiér Robert Fico po rokovaní vlády potvrdil, že obyvatelia týchto domov budú chránení pred vyšším trhovým nájomným aj naďalej. Podľa platnej legislatívy mali stanované maximálne poplatky za bývanie skončiť koncom tohto roka. Regulácia nájomného sa v súčasnosti uplatňuje v niekoľkých tisíckach bytov v budovách, ktoré bývalý režim zhabal pôvodným majiteľom a štát im tieto nehnuteľnosti po páde komunizmu vrátil.

"Nemôžeme vystaviť ľudí, ktorí často celý život bývajú v bytoch, ktoré síce majú dnes vlastníkov, situáciám, že nebudú schopní si zaplatiť nájomné," povedal Fico. Dodal, že vláda nebude súhlasiť s dereguláciou týchto poplatkov. Kabinet sa chce podľa Fica zároveň zaoberať otázkou, ako naplniť vlastnícke práva majiteľov domov, ktoré sú v súčasnosti dotknuté.

Navrhovaný zákon by podľa občianskeho združenia Právo na bývanie, ktoré organizovalo dnešný protest, ukončil reguláciu cien nájmu bytov už k 1. júlu tohto roku, teda skôr, ako predpokladá súčasná úprava. Obyvateľom sa tiež nepáči, že majitelia domov by im do konca tohto roka mohli dať výpoveď z nájmu bez udania dôvodu. "Myslíme si, že návrh zákona je veľmi zlý, chceli sme požiadať vládu, aby už nikdy tento návrh zákona nebol predkladaný," povedal ČTK predseda združenia Kristián Straka.

Ministerstvo výstavby v novom zákone navrhlo, aby náhradné bývanie dostali iba tí nájomníci, ktorí si ho nebudú vedieť zaobstarať z vlastných zdrojov. O pridelenie náhradných bytov by mohli požiadať obce, dostať by ich mali počas prechodného obdobia do konca roku 2013.

Občianske združenie sa však obáva, že ak im obec nebude vedieť zabezpečiť náhradný byt, niektorí nájomníci sa môžu stať bezdomovcami.

Návrh zákona kritizovalo v pripomienkovom konaní aj ministerstvo práce. Právo na náhradné bývanie by chcelo priznať všetkým obyvateľom bytov s regulovaným nájomným.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu