Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Úplné zatmenie mesiaca!

Zobraziť galériu (2)

VYSOKÉ TATRY - Chcete vidieť oranžový Mesiac? Potom dnes nechoďte spať so sliepkami alebo vstaňte trochu skôr. Na nočnej oblohe bude totiž pozorovateľné úplné zatmenie Mesiaca. Počas neho získa vďaka slnečným lúčom takúto netradičnú farbu.

Na celom Slovensku pozorovateľné zatmenie sa začína dve hodiny po polnoci. Koniec nebeského divad la nastane desať minút pred piatou hodinou rannou. „Okamih úplného zatmenia sa začne o 2.45 hod., to už Mesiac vstúpi do tieňa Zeme,“ povedal Marek Husárik z Astronomického ústavu SAV v Tatranskej Lomnici.

Tento tieň sa bude ďalej zreteľne zväčšovať a celý Mesiac zasiahne o štvrtej hodine ráno. Ten sa pritom z dohľadu úplne nestratí. Ožarovať ho totiž budú slnečné lúče rozptýlené v zemskej atmosfére. A práve vďaka nim Mesiac dočasne nadobudne netradičný oranžový vzhľad. Tí, ktorí vôbec spať nepôjdu, môžu ešte na rannej oblohe vidieť odmenu za nočné pozorovanie a to tri planéty Jupiter, Venušu a Merkúr, ktoré sa budú vynímať nad východným obzorom v silnejúcej žiare Slnka.

Úplné zatmenie mesiaca!
Zobraziť galériu (2)

(kliknutím na plochu obrázka sa znázornenie zväčší)
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu