Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Senát Najvyššieho súdu rozhoduje o väzbe bratislavských advokátov

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR/Dano Veselský)

BRATISLAVA - Senát Najvyššieho súdu (NS) SR sa v pondelok popoludní začal zaoberať obvinenými bratislavskými advokátmi Martinom Ribárom a Alexandrom Filom, ktorých 12. júna Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku nezobral do väzby.

Senát NS SR sa na svojom verejnom zasadnutí bude zaoberať sťažnosťou prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) voči rozhodnutiu ŠTS. ÚŠP zastupuje na zasadnutí prokurátor Tomáš Honz. Prokurátor na záver navrhol zrušiť rozhodnutie ŠTS a zobrať dvojicu do väzby. Advokát obvineného Alexandra F. Peter Erdős zas navrhol sťažnosť prokurátora ÚŠP zamietnuť ako bezdôvodnú. Podľa neho nie sú žiadne dôvody väzby. V prípade už boli vypočutí všetci svedkovia.

Obvinený advokát Martin Ribár pred zasadnutím  zdôraznil, že je nevinný. Tvrdí, že ak by z obvinení bola len päť percent pravda, priznal by sa, spolupracoval by s orgánmi činnými v trestnom konaní a nestrávil by donedávna približne 1,5 roka vo väzbe.

Senát Najvyššieho súdu rozhoduje
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Dano Veselský)

Obvinení advokát Alexander Filo a jeho obhajca Peter Erdős sa vyjadria až po rozhodnutí NS SR. Sudca pre prípravné konanie ŠTS 12. júna nevyhovel návrhu prokurátora ÚŠP na vzatie do väzby obvinených bratislavských advokátov. Oboch prepustil zo zadržania na slobodu. Sudca konštatoval dôvodnosť podozrenia, ale nekonštatoval dôvodnosť väzby.

Prokurátor ÚŠP podal návrh na vzatie do väzby obvinených z dôvodov kolúznej a preventívnej väzby. Dvojicu advokátov zadržala Národná kriminálna agentúra (NAKA) 10. júna. Obvinení sú zo založenia, zosnovania, podpory zločineckej skupiny, vydierania a krivej výpovede i krivej prísahy. Obvinenie sa má týkať incidentu v bratislavskom nočnom podniku Casey club, ktorý sa odohral v roku 2007.

Senát Najvyššieho súdu rozhoduje
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Dano Veselský)

Martin Ribár bol donedávna väzobne stíhaný v rámci akcie Apač, zameranej voči zločineckej skupine takáčovcov. Ústavný súd SR v máji nariadil NS SR, aby Martina Ribára bezodkladne prepustili z väzby na slobodu. Zdôvodnil to porušením jeho základného práva na osobnú slobodu a práva na slobodu a bezpečnosť.

Viac o téme: SenátAdvokátiNajvyšší súd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu