Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Svet aj Slovensko ohrozuje Delta variant KORONAVÍRUSU: Pozor na tieto príznaky!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Matt Dunham)

BRATISLAVA - Pôvodne sa Delta variant koronavírusu objavil v Indii, preto sa spočiatku volal indický. Je omnoho nákazlivejší, ako doteraz známe mutácie a preto predstavuje hrozbu najmä pre starších ľudí, či ľudí s inými diagnózami.

archívne video

Termíny na očkovanie mladých sa pridelili správne, chaos vznikol preto, lebo niekto identifikoval chybu, ktorá nie je (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Počet prípadov ochorenia COVID-19 v Anglicku "exponenciálne stúpa" a posledné odhady určujú reprodukčné číslo na 1,44, informuje vo štvrtok britská stanica Sky News. Infekcie medzi 3. májom a 7. júnom stúpli o 50 percent v súčinnosti s nárastom výskytu tzv. variantu delta, ktorý prvýkrát objavili v Indii a ktorý sa medzičasom stal v Británii dominantným. Indický variant v súčasnosti tvorí 90 percent prípadov koronavírusu v krajine.

KORONAVÍRUS Dobré správy pre Slovensko: Počet infikovaných je naďalej veľmi nízky

Podľa odborníkov je len otázkou času, kedy vypukne na Slovensku. Úrady evidujú zatiaľ dva prípady Delta variantu koronavírusu, obaja si vírus priniesli zo zahraničia a dodržali všetky opatrenia aj karanténu. 

Aké sú príznaky Delta variantu?

U infikovaných ľudí sa symptómy prejavujú rýchlejšie a náhle sa zhoršujú. Delta má odlišné symptómy ako predošlé varianty koronavírusu. Vírus sa viac šíri medzi mladšími ročníkmi, pretože má miernejšie príznaky a ľudia im nemusia venovať dostatočnú pozornosť. 

Účastníci štúdie s potvrdenou nákazou covidu-19 hlásili od mája ako najčastejšie príznaky bolesti hlavy, nasledovali bolesť hrdla, nádcha a zvýšená teplota. Kašeľ bol zriedkavejší a takmer vôbec sa nevyskytuje strata čuchu. Ohrozené sú ale staršie ročníky a ľudia s inými diagnózami. Zároveň je to typ vírusu, ktorý sa šíri najrýchlejšie. 

Pomôže očkovanie?

Podľa profesora v odbore dynamiky nákazlivej choroby Stephena Rileyho zo spomínanej univerzity je exponenciálny rast v rozšírení poháňaný nákazou medzi mladšími ľuďmi. Štúdia ukázala, že prevalencia je vyššia u vekovej kategórie od piatich do 12 rokov, ako aj u mladších dospelých vo veku od 18 do 24 rokov. Počet infikovaných v týchto vekových kategóriách je zhruba päťkrát vyšší než u ľudí nad 65 rokov, ktorí sú plne zaočkovaní proti koronavírusu.

"Kľúčovou záležitosťou, na ktorú tu musíme poukázať, je, že sa nachádzame vo veľmi odlišnej časti epidémie v Británii a je veľmi ťažké predpovedať trvanie exponenciálnej fázy," podotkol Riley. Ako dodal, napriek tomu, že v súčasnosti je v spoločnosti značná imunita, nezabraňuje to exponenciálnemu rastu a vedci sa domnievajú, že rozšírenie vakcinácie "by malo podstatne pomôcť znížiť celkový rast epidémie".

Viac o téme: Nové prípadyDeltaKoronavírusCovid-19Indický variant
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu