Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Nemocnica v Prešove: Zrušia pľúcne oddelenie!

V tejto budove sídli pľúcne oddelenie. Onedlho ho zrušia.
V tejto budove sídli pľúcne oddelenie. Onedlho ho zrušia. (Zdroj: Nový Čas)

PREŠOV - Pacienti s pľúcnymi ochoreniami v Prešovskom kraji to budú mať ťažké. V najväčšej nemocnici tohto regiónu totiž plánujú zrušiť lôžkovú časť pľúcneho oddelenia. Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) im totiž takýto druh liečby nezaplatí.

„Prevažná časť pacientov, ktorí sa u nás liečia na pľúcnom oddelení, je poistená vo VšZP. Keďže táto poisťovňa si u nás takéto výkony neobjednala, nezostáva nám nič iné, len toto oddelenie zrušiť,“ povedala riaditeľka prešovskej Fakultnej nemocnice Monika Pažinková. Podľa Aleny Michalicovej z VšZP je zmluva s prešovskou nemocnicou uzatvorená do 31. marca. K tomu, čo bude nasledovať po tomto termíne, sa nevyjadrila. Rovnako neodpovedala na otázku, či si objedná výkony pľúcneho oddelenia v humenskej nemocnici. Ak by to VšZP neurobila, pacienti budú v pasci. Čakajú ich aj viac ako 100-kilometrové presuny.

„Vôbec sa mi to nepozdáva. S chorými ľuďmi si každý robí, čo sa mu zachce,“ sťažuje sa pacientka Anna Eštoková (68) zo Skrabského (okr. Vranov). Dôchodkyňa musí na ceste do prešovskej nemocnice prekonať 50 kilometrov. Keď pľúcne oddelenie zrušia, cesta sa jej predĺži o ďalších 40 kilometrov - do Košíc. „Neviem, kam to smeruje, ale zdá sa, že nás nič dobré nečaká,“ zakončila pacientka.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu