Pondelok27. máj 2024, meniny má Iveta, zajtra Viliam

Vo Vysokých a Západných Tatrách 3. stupeň nebezpečenstva

ilustračné foto
ilustračné foto

VYSOKÉ TATRY - Vo vysokohorskom teréne Vysokých a Západných Tatier trvá zvýšené lavínové nebezpečenstvo, t.j. 3. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice.

V Nízkych Tatrách a Fatrách trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, t.j. 2 stupeň. Stará snehová pokrývka je na väčšine svahov stabilizovaná. Novonapadnutý a naviaty sneh je na mnohých strmých svahoch na tvrdom podklade len mierne až slabo spevnený. Uvoľnenie lavín je pravdepodobné už pri malom mechanickom zaťažení na extrémnych, strmých svahoch so sklonom nad 35 stupňov.

Príležitostne je možný aj samovoľný výskyt malých ,alebo stredných lavín z nového naviateho snehu, najmä na južne orientovaných expozíciách. Túry vyžadujú veľkú opatrnosť a znalosť posúdenia lokálnej lavínovej situácie.

Tendencia lavínového nebezpečenstva na najbližších 24 hodín: Ustálený stav Na horách bolo dnes ráno takmer jasno, stále veľmi chladno. Teplota vzduchu sa pohybovala od -21 stupňov Celzia do -13. Fúkal čerstvý prevažne severný vietor s rýchlosťou do 35 km/h. Za posledných 24 hodín pripadlo od poprašku do 10 cm nového suchého snehu, za periódu sneženia miestami viac ako 50 cm. Vplyvom vetra v uplynulom období sú vytvorené najmä na južných expozíciách na tvrdom podklade málo stabilné snehové útvary, snehové dosky, vankúše a preveje.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu