Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nezrovnalosti v územnom pláne mesta má aj Petržalka

Petržalka
Petržalka

BRATISLAVA - Nezrovnalosti medzi čistopisom územného plánu mesta (ÚPM) a dokumentom schváleným mestskými poslancami v máji minulého roka má aj bratislavská mestská časť Petržalka.

Konštatuje to petržalský starosta Milan Ftáčnik v liste, ktorý poslal bratislavskému primátorovi Andrejovi Ďurkovskému. Zároveň v ňom zdôrazňuje, že miestna samospráva o odlišnostiach medzi čistopisom a oficiálne schváleným dokumentom upozorňovala magistrát už v septembri. Nezrovnalosti sa pritom týkajú napríklad lokalít Dolnozemská, MIVA, Šrobárovo námestie a Kaufland. V prípade lokality Dolnozemská sa zmenilo funkčné využitie územia zo stabilizovaného obytného na rozvojové.

V lokalite MIVA, na konci mestskej časti, sa v súčasnosti navrhuje viacpodlažná zástavba obytného územia namiesto občianskej vybavenosti celomestského a nadmestského charakteru. Zmena je pritom v rozpore s pripomienkou miestnej samosprávy.

V lokalite Šrobárovho námestia zasa požadovala mestská časť zapracovanie existujúceho objektu Minolty do územného plánu mesta. Nakoniec sa však územie dočkalo komplexnej zmeny z funkcie parky, lesoparky a parkové úpravy na občiansku vybavenosť celomestského a nadmestského významu. Chybné uvedenie funkcie sa nevyhlo ani lokalite Kaufland. Tu sa objavila viacpodlažná zástavba obytného územia, pričom správne má byť funkcia občianskej vybavenosti celomestského a nadmestského významu a funkcia parky, lesoparky a parkové úpravy.

"Z hľadiska dodržiavania legislatívnych pravidiel považuje starosta za neštandardný krok zapracovanie pripomienok jednotlivých dotknutých subjektov až do čistopisu územného plánu bez toho, aby o nich jednoznačne rozhodli poslanci," uviedol pre agentúru SITA tlačový tajomník petržalského miestneho úradu Ľubomír Andrassy. Podľa Ftáčnika sa mali technické chyby a oprávnené požiadavky vychádzajúce z reálneho právneho stavu, ktoré vzniesli miestne samosprávy v pripomienkovom konaní, zapracovať do záväznej časti plánu pred prerokovaním materiálu v zastupiteľstve, nie až pri vyhotovovaní jeho čistopisu. Starosta zároveň požiadal primátora Bratislavy, aby magistrát prijal také opatrenia, ktoré vyústia do zosúladenia čistopisu ÚPM so závermi, ktoré vychádzajú z presných citácií akceptovaných pripomienok dotknutých inštitúcií v pripomienkovom konaní a ktoré boli následne aj schválené bratislavskými poslancami.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu