Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Slovensko prechádza do ružovej fázy: Platia nové opatrenia

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AFP - Ina Fassbender)

BRATISLAVA - Slovensko prechádza od pondelka do ružovej fázy COVID automatu. V červených a ružových okresoch to znamená ďalšie uvoľňovanie opatrení, po 21.00 h však naďalej platí zákaz vychádzania. Opatrenia v dvoch bordových okresoch sa nemenia. Na celom území sa zároveň rušia vyhradené hodiny pre seniorov a ľudí s ťažkým zdravotným postihnutím.

Na umelých kúpaliskách v červených a ružových okresoch budú môcť trénovať športové kluby registrované v zväzoch. V ružových okresoch môže byť najviac 50 športovcov v exteriéri a 25 v interiéri. V červených je počet obmedzený na desať ľudí vo vnútri i vonku.

KORONAVÍRUS Slovensko prechádza do
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Prevádzka kabínkových lanoviek je v bordových okresoch zakázaná. V červených môže byť v kabíne jedna osoba alebo osoby zo spoločnej domácnosti, v ružových môžu fungovať bez kapacitných obmedzení.

KORONAVÍRUS Slovensko prechádza do
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Zvyšujú sa počty divákov

Zvyšujú sa aj povolené počty divákov na kultúrnych podujatiach. Naďalej je povolené zaplniť maximálne 50 percent kapacity. V červených okresoch, teda v druhom stupni varovania, môže byť do 200 účastníkov v exteriéri a 150 v interiéri. V ružových regiónoch, respektíve v prvom stupni varovania, povolili do 500 divákov v exteriéri a 250 v interiéri.

Povolené sú divadelné, filmové a iné audiovizuálne predstavenia, koncerty, hudobné a tanečné produkcie, výstavy diel výtvarných umení, diel úžitkového umenia a prác ľudovej výtvarnej tvorivosti, festivaly a prehliadky v oblasti kultúry a umenia. Prevádzka filmových podujatí je ale možná iba v exteriéri.

Štátne divadlo
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR – Milan Kapusta)

Podujatia kultúrneho charakteru nemôžu byť zamerané na školopovinných maloletých alebo školské skupiny. Zároveň nie je povolená fyzická interaktívna hra s publikom. Pre účastníkov kultúrnych podujatí naďalej platí, že je potrebné mať negatívny výsledok testu RT-PCR/LAMP, ktorý nie je starší ako 72 hodín alebo antigénového testu, ktorý nie je starší ako 24 hodín. Výnimku majú deti do desiatich rokov, zaočkovaní a osoby, ktoré prekonali ochorenie COVID-19 a majú o tom doklad.

Kontakty už nemusia ísť do izolácie

Úzke kontakty pozitívnych osôb na nový koronavírus nemusia ísť do izolácie, ak nemajú príznaky ochorenia a sú zaočkované. Zmenu priniesla od pondelka vyhláška Úradu verejného zdravotníctva SR k izolácii osôb a karanténe úzkych kontaktov.

Aby osoba nemusela ísť do karantény, musí byť najmenej 14 dní po druhej dávke mRNA vakcíny proti ochoreniu COVID-19 alebo štyri týždne po zaočkovaní prvou dávkou vektorovej vakcíny. Výnimku z izolácie si môžu uplatniť aj ľudia, ktorí prekonali ochorenie COVID-19 a do 180 dní od prekonania sa dali zaočkovať, pričom od prvej dávky očkovania ľubovoľnou vakcínou uplynuli aspoň dva týždne.

Očkovanie proti koronavírusu na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR - Lukáš Grinaj)

Zaočkované osoby a osoby, ktoré prekonali ochorenie COVID-19, musia podstúpiť karanténu iba v prípade, ak sa u nich, ako u úzkych kontaktov, vyskytne čo i len jeden z klinických príznakov ochorenia. Naďalej platí, že v karanténe ako úzky kontakt nemusí byť osoba, ktorá prekonala ochorenie COVID-19 v období nie viac ako 180 dní.

Cestovanie do Českej republiky je od pondelka jednoduchšie

Cestovanie do Českej republiky je od pondelka jednoduchšie. Na vstup do krajiny stačí Slovákom antigénový test nie starší ako 24 hodín alebo PCR test nie starší ako 72 hodín. Povinná karanténa po príchode sa ruší. Naďalej je potrebné vyplniť príjazdový formulár. Po dobu 14 dní od príchodu do Česka treba všade okrem domova nosiť respirátor, a to i vo vonkajších priestoroch. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) o tom informovalo na svojej stránke.

"Na českej 'cestovateľskej mape' sme po novom oranžoví, to znamená, že z okolitých štátov nás Česi ako jediných zaradili medzi krajiny so stredným rizikom nákazy," zdôvodnil zmeny štátny tajomník MZVEZ Martin Klus. Príjazdový formulár treba vyplniť ešte pred vstupom do krajiny, poslať ho príslušnej krajskej hygienickej stanici a predložiť doklad o jeho vyplnení na vyžiadanie pri hraničnej alebo pobytovej kontrole.

Klus verí, že situácia sa bude naďalej zlepšovať. "Veľmi si želám, aby sa tento trend udržal a už čoskoro sme mohli priniesť ďalšie dobré správy o tom, ako sa s Českom, ale aj ďalšími susedmi, Slovensko otvára. Situácia sa naďalej zlepšuje, a tak verím, že v druhej polovici mája uvoľníme viaceré opatrenia. Stále však platí memento z minulého leta, a teda že obozretnosť je na mieste," poznamenal na sociálnej sieti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu