Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Nové opatrenia v ružových a červených okresoch Slovenska sú tu: Na pivečko bez testu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Ján Zemiar)

BRATISLAVA - V ružových a červených okresoch, teda v prvom a druhom stupni varovania, sa od pondelka (3. 5.) zrušia doterajšie pravidlá pre vstupy do prevádzok. Po novom sa pri vstupe nebude vyžadovať negatívny test. Informovala o tom hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková.

Tlačová konferencia Vladimíra Lengvarského a Jána Mikasa (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

"Jedinou výnimkou je vstup študentov vybraných odborov do priestorov a zariadení vysokých škôl. A to výlučne pre čas od 21.00 do 1.00 h, kde sa naďalej bude vyžadovať negatívny test nie starší ako sedem dní alebo doklad o výnimke," povedala. Pravidlá pre vstup na pracoviská pre okresy v prvom a druhom stupni varovania zostávajú tak ako doteraz, no výlučne pre časový rámec od 21.00 do 1.00 h nasledujúceho dňa. V tomto čase platí pre tieto stupne varovania zákaz vychádzania.

"To teda znamená, že v čase od 21.00 do 1.00 h nasledujúceho dňa bude potrebné preukazovať negatívnym testom, ktorý nie je starší ako 21 dní v prvom stupni varovania, v druhom stupni varovania nie starším ako 14 dní. Rovnako je možné sa výlučne v tomto čase preukázať aj iným dokladom o výnimke," doplnila Račková. Taktiež uviedla, že vyhláška ÚVZ SR neupravuje preukazovanie sa zákonných zástupcov detí pri ich nástupe do školy. "Upravuje výhradne vstup osôb do prevádzok vrátane škôl a školských zariadení. Vo vyhláške sa uvádza, že v okresoch v treťom stupni varovania je potrebné sa pri vstupe do priestoru prevádzok preukazovať negatívnym výsledkom testu, ktorý nie je starší ako sedem dní. V okresoch v prvom a druhom stupni varovania nie je potrebné preukazovať sa testom pri vstupe do prevádzok," povedala.

Ako ďalej uviedla, pravidlá pre vstup do prevádzok aj na pracoviská v okresoch v treťom stupni varovania platia tak ako doposiaľ. Pri vstupe do prevádzok teda bude potrebné preukazovať sa negatívnym výsledkom testu, ktorý nie je starší ako sedem dní, alebo iným dokladom o výnimke, ako napríklad dokladom o očkovaní, prekonaní ochorenia či napríklad o zdravotných dôvodoch. Bez testu budú môcť vstupovať do škôl a školských zariadení žiaci materskej školy, prvého a druhého stupňa základnej školy, strednej školy, špeciálnej školy, ale aj poslucháči jazykovej školy či žiaci vstupujúci do priestorov vysokej školy na účel prijímacieho konania. Cez deň sa v okresoch v prvom a druhom stupni varovania nebude potrebné preukazovať negatívnym výsledkom testu, keďže cez deň neplatí zákaz vychádzania pre tieto okresy.

Zaočkovaní proti COVID-19 sa budú môcť preukázať snímkou z mobilu

Osoby, ktoré sú zaočkované proti ochoreniu COVID-19, sa budú môcť preukazovať aj snímkou v mobile. V piatok to na tlačovej konferencii uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO). "Každému jednému človeku, ktorý je zaočkovaný, je vydaný písomný doklad o očkovaní. Keď si ho odfotí do mobilu a bude sa tým preukazovať, nie je s tým problém," povedal. Šéf rezortu zdravotníctva zároveň povedal, že Slovensko nemá prebytky vakcín, ale plánované množstvá. Zdôraznil, že plánujú zaočkovať ďalších milión ľudí. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR preto od pondelka (3. 5.) spustí vakcinačnú kampaň.

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) na sociálnej sieti napísal, že verí, že Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR nepripustí blamáž, aby ešte predtým, ako budú zaočkovaní starí ľudia a chronicky chorí, ktorí chcú byť zaočkovaní, bol zaočkovaný čo i len jeden zdravý 16- či 17-ročný tínedžer vakcínou od konzorcia Pfizer/BioNTech či od spoločnosti Moderna. "Bol by to znak úplného zlyhania zdravého rozumu, ministerstva a malo by to patričné a nemilosrdné následky," uviedol.

Lengvarský v piatok pripustil, že je možné, že na očkovanie sa skôr dostane skôr 20-ročný ako 40-ročný človek. "Ale aj ten 40-ročný dostane termín na ďalší víkend alebo na ďalší deň. Cieľom je v čo najkratšom čase zaočkovať čo najväčšie množstvo ľudí. Nevylučujem, že tam nebudú chyby. Chyby sa budú diať," povedal Lengvarský, pričom pripustil, že keď sa nikto narodil v roku 2002, tak systém môže nesprávne vyhodnotiť, že má 102 rokov. V princípe sú v rámci vakcinácie podľa jeho slov uprednostňovaní starší, chronicky chorí a následne budú nasledovať ďalšie kategórie.

Viac o téme: TestovaniePravidláObmedzeniaPrevádzkyKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu