Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

KORONAVÍRUS Ďalší spor v opatreniach: Heger potichu zrušil Mikasove pripomienky ohľadom kostolov!

Mikasove pripomienky cez Hegerove sito neprešli. Zobraziť galériu (4)
Mikasove pripomienky cez Hegerove sito neprešli. (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Slováci si počas začiatku tohto týždňa mohli v dôsledku zlepšujúcej sa pandemickej situácie konečne vydýchnuť. Vládna koalícia spolu s hlavným hygienikom Jánom Mikasom oznámila rázne uvoľňovanie opatrení podľa Covid automatu, no nie všetko, čo navrhoval Mikas prešlo vládou. Ide o kostoly, kde sa netreba ani preukazovať negatívnym testom na koronavírus, hoci táto pripomienka tu od hygienika bola.

Heger ju totiž potichu zmietol zo stola. Tieto skutočnosti potvrdil aj hlavný hygienik Mikas vo vysielaní rádia Expres v relácii Braňo Závodský naživo. 

Situácia sa aj naďalej zlepšuje, minister zdravotníctva a hlavný hygienik informovali o aktuálnej epidemiologickej situácii (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Mikas to odporúčal, no neprešlo to

Pre kostoly totiž platí iba jednoduché obmedzenie jedného človek na 15 metrov štvorcových, no títo musia dodržiavať rozostupy. Vláda však dala kostolom výnimku napriek tomu, že hlavný hygienik mal iný názor. "My sme odporúčali, aby tam tie testy zostali, v uznesení vlády sa neobjavili. Vyhlášku sme robili v súlade s uznesením vlády, takže táto povinnosť tam nie je,“ povedal v rádiu Expres Ján Mikas.

KORONAVÍRUS Ďalší spor v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Ten ľuďom však naďalej odporúča, aby s negatívnymi testami na omše naďalej chodili a neignorovali ich. "Z môjho pohľadu dôrazne odporúčam, aby ľudia mali testy, ale nie je to uvedené ako povinnosť. Je lepšie, keď takýto test má aj z dôvodu, že chodí do nejakých prevádzok atď,“ dodal Mikas.

KORONAVÍRUS Ďalší spor v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Uvoľňovanie oznámila vláda ešte minulý týždeň

Od pondelka sa v súvislosti so zlepšujúcou sa pandemickou situáciou začalo s uvoľňovaním opatrení. Zelenú na otvorenie dostali všetky obchody či zoologické záhrady, možná je aj účasť na omšiach. Otvorili sa aj všetky obchody a služby pod podmienkou dodržania 15 metrov štvorcových na jednu osobu. Povinným bude negatívny test na COVID-19. Umožní sa tiež pohyb v prírode mimo okres, rovnako pod podmienkou negatívneho testu.

KORONAVÍRUS Ďalší spor v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Otvorili sa tiež spomínané kostoly a umožnili sa tak bohoslužby, a to aj bez povinnosti negatívneho testu. Podmienkou je dodržanie 15 metrov štvorcových na jednu osobu. Umožnila sa tiež návšteva botanických záhrad a múzeí.

Rovnako sa otvorili knižnice, kde môže byť maximálne šesť osôb, pod podmienkou negatívneho testu. Zelenú dostali hotely a penzióny, no bez otvorenia reštaurácií. Je tiež možné športovať v exteriéri v maximálnom počte šiestich ľudí, rovnako pod podmienkou negatívneho testu. "Pohybujeme sa na tenkom ľade, ak neunesieme zodpovednosť vo forme uvoľnených opatrení od pondelka (19.4.), vrátime sa do situácie, v ktorej sme už boli," upozornil Matovič.

Viac o téme: OpatreniaJán MikasEduard Heger
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu